VODIČ

Jeste li znali da je oko 70 posto maslinovog ulja koje se nalazi na tržištu lažno?

Čak i gore, jeste li znali da vam može biti loše od takvih ulja – posebno ako ste alergični na sastojke koje su u njega dodani?

Može se reći da je oko dvije trećine maslinovih ulja na tržištu lažno, u smislu da im se dodaju druga ulja kako bi se povećala količina, ali i uštedjelo, neka su i pokvarena, a isto tako i čista prevara.

- Ulja koja su manje čista, kojima su dodana druga ulja ili tvari, mogu tako sadržavati ulje soje, suncokreta, palme ili kanolino ulje - pojasnila je Aishwarya Iyer, direktorica kompanije Brightland.

Dodaje kako maslinovo ulje postane pljesnivo ili mutno ako se preša s prašinom i zemljom.

Stara ili kiselkasta ulja rezultat su neadekvatne pohrane i izlaganja jakoj svjetlosti, vrućini ili zraku.

Ako vam ulje ima jako neugodan okus, u njemu čak mogu biti i larve mušica.

Kako prepoznati lažno ulje?


Prema riječima Iyer, uvijek izaberite ulje u boji tamnog stakla jer je upravo to potrebno da bi se sačuvala njegova svojstva. Važno je i provjeriti datum branja maslina, a on mora biti 18-20 mjeseci u trenutku kada ste ulje kupili. No, najbolji je način da provjerite jeste li kupili valjano ulje upravo probanje – ako ima plastični okus, okus po maslacu ili kao – ništa, onda ste kupili loše ulje.

Napominje i kako su natpisi na etiketi važni, poput "čisto," "light" ili "djevičansko" jer to znači da je ulje procesuirano, a ako piše djevičansko ulje, a ne ekstra djevičansko, to znači da mu kvaliteta nije najbolja.

Ako je vaše ulje predivne boje i bogatog te svježeg okusa, kupili ste pravo maslinovo ulje.

Možda niste razmišljali tako, ali odabir dobrog ulja je proces sličan odabiru vina, potrebno je malo vremena, ali ćete na kraju sigurno znati prepoznati dobro maslinovo ulje.

Koliko dugo traje malsinovo ulje jednom kad otvorite flašu?


Bilo da je gorko ili slatko, zeleno ili žuto, voćnih aroma ili onih oporih, maslinovo ulje nudi dodatni okus svakom jelu i cijenjeno je diljem svijeta. Nije važno čuvate li ga u posebnoj staklenoj posudi ili u kupovnoj flaši koju ste nabavili u specijaliziranoj trgovini, način na koji pohranjujete maslinovo ulje je jako važan za očuvanje njegove kvalitete.

- Prirodni neprijatelji maslinovog ulja su svjetlost, vrućina i zrak - navodi Aishwarya Iyer, osnivač i proizvođač maslinovog ulja u Kaliforniji. To će značiti da ga je potrebno čuvati na tamnom mjestu, poput ostave ili kuhinjskog ormara, a važno je i da je dobro zatvoreno kako u flašu ne bi ušao zrak.

No, kako možete znati da je maslinovo ulje još uvijek dobro za korištenje? Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći.

Prije nego što prelijete salatu uljem ili ga ulijete u tavu, ono što trebate napraviti je probati je li se pokvarilo. Uzmite malo vremena i razmislite o onome što osjetite – svježe maslinovo ulje bi trebalo imati okus po travama i bilju. Oštar i pun okus odat će da su masline ubrane rano, što će rezultirati i tamno zelenom bojom.

Kada probate kvalitetno ulje, ono što se javlja je pikantnost, blaga gorčina, okus i miris po plodu masline.

Ako se pokvarilo, ništa od spomenutog nećete osjetiti.