IZNIMNO SU ZDRAVE

Dijetetičar i novinar BBC-ja Michael Mosley je otkrio koje namirnice biste trebali uvrstiti u ishranu ukoliko želite smršati.

Naime, riječ je o povrću bez škroba, maslinovom ulju, punomasnim mliječnim proizvodima, orašastim plodovima i nemasnim proteinima.

On preporučiuje konzumiranje brokula, špinata, karfiola, krastavaca i patlidžana zato što oni sadrže velike količine vitamina, minerala i drugih važnih nutrijenata poput fitokemikalije koje dokazano snižavaju holesterol i smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2, a istovremenu pomažu u regulisanju probave.

Maslinovo ulje je idealan dodatak salati i sličnim jelima. Ono sadrži protuupalna jedinjenja kao što su oleinska kiselina, omega-3 masne kiseline i polifenoli. Ono smanjuje depresiju, poboljšava zdravlje crijeva, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i snižava krvni pritisak.

Mosley dalje preporučuje konzumiranje grčkoj jogurta jer je on najzdravija opcija za one koji žele smršati. Pored toga što poboljšava rad metabolizma, ono sadrži više esencijalnih masnih kiselina kao što su omega-3, vitamin B-12 i jod te smanjuje anksioznost i depresiju.

Idealni orašasti plodovi i sjemenke koje biste, prema njegovom mišljenju, trebali konzumirati dok gubite kilograme su badem, indijski orah, lješnjak i pistacije. Kao nemasne proteine preporučuje ribu, ćuretinu i pileća prsa.