NAVIKA MNOGIH MALIŠANA

Ukoliko ne uspijevate dijete odvići od sisanja palca, sljedeći trikovi bi vam mogli biti od koristi.

Ukoliko primijetite da dijete sisa palac prije nego što utone u san, pokušajte ga umiriti na neki drugi način, npr. tako što ćete mu dati da zagrli plišanu igračku i slično.

Ako sisanjem palca pokušava ublažiti stres, dajte mu do znanja da ste tu za njega, zagrlite ga i slično. Osim toga, djetetu možete davati male nagrade ukoliko čitav dan uspije izdržati bez sisanja palca u vidu naljepnica, figurica itd.

Pokušajte uspostaviti pravilo da smije sisati prst samo u određenim dijelovima dana npr. prije spavanja ili dok gleda crtani film. Na ovaj način će se postepeno uspjeti u potpunosti riješiti ove navike.

Ako dijete ima omiljenu igračku, pokušajte je iskoristiti kako biste postigli prednost. Recite mu kako da igračka želi prestati sisati palac i pitajte mališana da joj pomogne u tome tako što će joj biti dobar primjer.

Stručnjaci navode da bi djeca trebala prestati s ovom navikom do treće godine. Ukoliko se ovaj period produži, obratite se stomatologu. Neki mališani će ozibljnije shvatiti razgovor sa stomatologom i brže ih poslušati nego roditelje.