SEDAM BITNIH ZNAKOVA

Ako ste ikada sumnjali u to koliko ste inteligentni, to bi zapravo mogao biti znak da ste već iznad prosjeka. Ovaj fenomen je poznat kako Dunning-Krugerov efekt. No, postoje još neki znakovi koji ukazuju da ste natprosječno inteligentna osoba.

Iako visok kvocijent inteligencije nije odrednica da ćete biti bogati i uspješni, on svakako može olakšati vašu svakodnevnicu.

Želja za učenjem

Pojedinci s natprosječnom inteligencijom skloni su pokazivati želju za znanjem. Od nastojanja da ostanu u toku s trendovima do gledanja vijesti, oni aktivno traže nove informacije i uživaju u učenju na raznim područjima. Možete ih nazvati cjeloživotnim učenicima jer učenje nikada ne prestaje.

Vještine rješavanja problema

Ako primijetite da briljirate u rješavanju složenih problema, vjerovatno se inteligentniji nego što mislite. Možete odgonetnuti komplikovane zagonetke bez napora, dolazeći do rješenja koja drugi možda nisu razmatrali. Vaš um može prirodno težiti prepoznavanju obrazaca i stvaranju veza koje nisu tako jasne za vidjeti.

Analitički um

Još jedan način da utvrdite imate li natprosječnu inteligenciju jest da se ističete u rastavljanju složenih koncepata na jednostavnije komponente. Sposobnost pojednostavljivanja složenosti pokazatelj je vrhunske moći mozga.

Previše se brinete

Pretjerana briga je također znak da ste natprosječno inteligentni. Prema studiji objavljenoj u Personality and Individual Differences, ljudi s višim kvocijentom inteligencije brinu se više nego inače.

Visoka emocionalna inteligencija

Ako imate osjećaj samosvijesti, empatije i sposobnosti razumijevanja i učinkovitog upravljanja emocijama, to ukazuje na povećani nivo inteligencije. Emocije stvaraju ili kvare odnose, a sposobnost da se one prikladno iskoriste je veoma bitna i vrijedna sposobnost.

Smisao za humor

Izuzetan smisao za humor može simbolizirati inteligenciju, ali biti u stanju natjerati druge da se nasmiju ili nasmiješe, znak je visoke inteligencije. Istraživači s Univerziteta New Mexico i Univerziteta Western Ontario otkrili su da je humor znak temeljne kognitivne sposobnosti i kondicije.

Vješta komunikacija

Još jedan znak koji često upućuje na natprosječnu inteligenciju je sposobnost učinkovite komunikacije. Bilo u razgovoru ili pisanju, uvjerljivo prenošenje vaše poruke često je atribut mentalno stabilnih i sposobnih osoba.