ZANIMLJIVO SAZNANJE

Nova istraživanja su otkrila da djeca koja se vole igrati određenim igračkama imaju visoku inteligenciju. Naime, istraživanje koje su proveli Univerzitet Indijana i Univerzitet Viskonsin otkrilo je daintenzivno interesovanje djece za dinosauruse može da dovede do čitavog niza prednosti kada je u pitanju inteligencija.

Intenzivno interesovanje navodno pojačava istrajnost, poboljša pažnju i poboljša vještine složenog razmišljanja kod djece. Također, djeca koja su "opsjednuta" dinosaurima imaju i bolje lingvističke vještine.

Djeca koja imaju veliko interesovanje prema dinosaurusima bolje rješavaju probleme i razvijaju strategije u kasnijem životu.

Međutim, prednosti nisu ograničene samo na djecu koja su "opsjednuta" dinosaurusima. To može biti "intenzivno interesovanje" za nekoliko oblasti kao što su avioni ili konji, a motorna vozila su takođe visoko na listi.

Također, stručnjaci navode i da su mnogi roditelji izjavili da je intenzivno interesovanje njihovog djeteta trajalo samo između šest mjeseci i tri godine prije nego što su prešli na slijedeću stvar.