VODITE RAČUNA O ISHRANI

Ukoliko se borite da skinete neželjenu masnoću sa stomaka obratite pažnju na svoje prehrambene navike.

Dok vježbanje igra ključnu ulogu u gubitku masti, postizanje ravnijeg stomaka ovisi o pažljivom pristupu tome kako i šta jedete. I dok ne postoji čarobna pilula ili jedinstveni pristup za gubljenje sala na stomaku, prepoznavanje i rješavanje štetnih navika u ishrani može značajno utjecati na vaš put do vitkijeg struka.

Dekoncentrisano jedenje - Bilo da gledate TV ili listate po telefonu, veća je vjerovatnoća da ćete konzumirati veće porcije, a da toga ne budete svjesni kada ste ometeni. Ova gadna navika može dovesti do prejedanja i doprinijeti debljanju, posebno u području trbuha.

Konzumiranje previše alkohola - Alkoholna pića sadrže mnogo praznih kalorija. Njihova prekomjerna konzumacija može dovesti do nakupljanja masti na stomaku, jer vaše tijelo daje prioritet metabolizmu alkohola u odnosu na sagorijevanje masti.

Dehidriranost - Dehidracija se ponekad može zamijeniti za glad, što dovodi do nepotrebnog grickanja i prejedanja. Neka vam postane navika da pijete vodu tokom dana kako biste podržali funkcije vašeg tijela, a da pritom držite apetit pod kontrolom.

Prejedanje visokokaloričnom zdravom hranom - Iako je hranjiva hrana neophodna za zdravu prehranu, vodite računa o veličini svojih porcija. Na primjer, orašasti plodovi, avokado i maslinovo ulje su bogati hranjivim tvarima, ali su visoko kalorični. Ove namirnice takođe mogu dovesti do toga da unosite mnogo kalorija čak i ako su tehnički hrana koja promoviše zdravlje.

Prečesto jedete van kuće - Obroci u restoranima često sadrže dodane masti i šećere – dva značajna faktora koji doprinose masnoći na stomaku. Sljedeći put kada budete htjeli večerati vani, razmislite o kuhanju kod kuće kako biste sebi dali veću kontrolu nad sastojcima i veličinom porcija i smanjili unos kalorija.

Ne jedete dovoljno voća i povrća - Voće i povrće bogato je vlaknima, vitaminima i mineralima i neophodno je za zdravu, dobro izbalansiranu ishranu. Ako ne konzumirate dovoljno ove hrane bogate hranjivim tvarima, to može uzrokovati žudnju za manje hranljivim opcijama.

Preskakanje obroka - Preskakanje obroka može poremetiti vaš metabolizam i dovesti do prejedanja kasnije u toku dana. Srećom, planiranje i priprema obroka unaprijed može vam pomoći da ostanete na pravom putu sa svojim ciljevima gubitka težine i održavate dosljedan raspored prehrane.

Nedovoljan unos dovoljno proteina - Proteini su makronutrijent koji najviše zasićuje, a nedovoljna konzumacija može izazvati žudnju za nezdravim grickalicama koje doprinose masnoći na stomaku. Oni mogu pomoći u održavanju mišićne mase koja potom može dovesti do bržeg metabolizma, što znači da sagorijevate više kalorija u mirovanju.

Oslanjate se na suplemente - Iako suplementi mogu biti korisni, oslanjanje isključivo na njih za ishranu nije održiv ili praktičan pristup. Umjesto toga, koristite ih kao što ime sugerira - za dopunu postojeće zdrave prehrane.

Unos grickalica bez kontrole - Unos grickalica tokom dana bez obraćanja pažnje na veličinu porcija i nutritivni sadržaj može dovesti do konzumiranja previše kalorija. Kako bi promovirali svjesnu ishranu, Harvard TH Chan School of Public Health preporučuje strukturirane obroke i grickalice, uživanje u svakom zalogaju i svjesnost znakova gladi i sitosti vašeg tijela.