UZROKUJU OZBILJNE OZLJEDE

Kada kupujemo igračke, trudimo se izabrati nešto zabavno. Ali mogu li neke igračke biti i opasne? Prema doktorima hitne pomoći - mogu.

U videu koji je postao viralan na TikToku, Meghan Martin, pedijatrijska doktorica hitne medicine u Dječjoj bolnici Johns Hopkins u St. Petersburgu, Florida, podsjetila je kako određeni pokloni mogu dovesti djecu u opasnost, piše The Washington Post.

- Važno je biti svjestan rizika- rekla je Meghan i istaknula da je na roditeljima da donose odluke na temelju tih informacija.

 Prema podacima Komisije za sigurnost potrošačkih proizvoda SAD-a, ozljede povezane s igračkama bile su razlog za oko 145.500 posjeta hitnoj pomoći za djecu u dobi do 12 godina u 2022. godini. Postavlja se pitanje, koje igračke predstavljaju najveći rizik i kako odrasli mogu pomoći zaštiti djecu? The Washington Post tražio je odgovor među doktorima hitne pomoći širom države.

Kuglice mogu narasti u probavnim organima

Ove perle jarkih boja eksponencijalno rastu kada se urone u vodu, što ih čini popularnim senzoričkim igračkama, ali doktori hitne pomoći i stručnjaci za sigurnost upozoravaju na njih.

Mala djeca mogu staviti kuglice u uši, nosnice ili, još gore, u usta. Kad se progutaju, kuglice mogu nastaviti upijati vodu i rasti u probavnom traktu, što dovodi do začepljenja i ozljeda opasnih po život, rekla je Sarah Combs, doktorica hitne medicine i direktorica odjela hitne pomoći u Dječjoj nacionalnoj bolnici u D.C.

Combs je rekla da nije lično vidjela kuglice u crijevima u svojoj hitnoj službi, ali ih je vidjela u ušima i nosu.

- Takvi se predmeti obično izvlače specijaliziranim alatom, ali ponekad, jer su zrnca "skliska i proširena, ne možemo - rekla je. U tim slučajevima djeca mogu zahtijevati operaciju.

Igračke s magnetima

Igračke s magnetima, baterijama na dugme ili novčićima također mogu biti opasne, a mnogi roditelji ne znaju da postoji rizik od ozbiljnih unutarnjih oštećenja ili čak smrt. Ako progutate nešto od navedenog, može doći do smanjena opskrbe krvi u područjima crijeva ili do nekroze tkiva - smrti tjelesnog tkiva.

- Gutanje baterija na dugme također može dovesti do opeklina - rekla je Kerri Layman, voditeljica hitne medicine u Univerzitetskoj bolnici MedStar Georgetown u D.C. Ako baterija dođe u kontakt sa slinom ili drugim tjelesnim tekućinama, struja u bateriji uzrokuje reakciju koja može progorjeti rupu u tkivu.

Ispričala je i kako se najozbiljniji problemi obično javljaju u jednjaku, jer baterije mogu zapeti u uskom području iza torakalnog otvora, koji se nalazi između vrata i prsnog koša.

 Imajte na umu da djeca mogu imati pristup baterijama čak i kada su zatvorene.

Električna vozila poput skutera i hoverboarda

- Nemojte djeci kupovati električna vozila poput skutera i hoverboarda - kažu doktori hitne pomoći i stručnjaci za sigurnost. Mogu se kretati iznimno brzo, "i zapravo ne želite da dijete upravlja tim brzinama - rekla je Combs. To može dovesti do slomljenih kostiju. Objasnila je kako se ti prijelomi obično mogu ispraviti u hitnoj službi, ali u ozbiljnijim slučajevima mogu zahtijevati i operaciju.

Nemotorizirani romobili smatraju se sigurnijim izborom, iako su vodeći uzrok ozljeda. U 2022. bili su proizvod s najvećim brojem ozljeda povezanih s igračkama — oko 23.000 ozljeda među djecom u dobi od 12 godina i mlađoj, prema Komisiji za sigurnost proizvoda.

Budući da se nemotorizirani skuteri kreću sporije, ozljede koje nastaju obično su manje ozbiljne.

- Kada djeci dajete bicikle bez motora i obične skutere, osigurajte im sigurnosnu opremu. Pobrinite se da poklonite i kacigu i odgovarajuću podlogu – i pobrinite se da je ta kaciga nešto što će dijete htjeti nositi - rekla je.

Trampolini su čest uzrok širokog spektra ozljeda

Najčešće ozljede koje je vidjela Joanna S. Cohen, doktorica pedijatrijske hitne medicine u bolnici Johns Hopkins u Baltimoreu, su iščašeni gležnjevi i slomljene ruke.

Objasnila je kako se to obično događa kada više od jednog djeteta skače te se sudaraju jedno s drugim. Ozljede također mogu nastati zbog pada na opruge ili okvir trampolina, pada s trampolina ili pokušaja "rizičnih" vratolomija i nepravilnog doskoka.

 Meghan je navela da su i malena djeca dolazila u bolnicu s ozljedama potkoljenice, obično prijelomom tibije, od poskakivanja na trampolinu. To se može dogoditi kada dijete samo skače na trampolinu, ali je češće kada su dvije osobe različite veličine.

- Osoba koja je veća stvara više sile, a ta sila se vrši na manjoj osobi - objasnila je i upozorila kako postavljanje trampolina u zemlju ili postavljanje mreže oko njega može smanjiti rizik od pada, ali samo pruža lažan osjećaj sigurnosti.

Posebno upozoravaju na igračke koje ispaljuju rakete i slične projektile

Igračke koje ispaljuju projektile, poput bacača raketa, umjetnih pušaka ili praćki, mogu izazvati razne ozljede, uključujući i ozljede očiju. Igračka može nenamjerno eksplodirati tokom igre, lansirati projektil i ozlijediti djetetovo oko, uzrokujući tešku ozljedu iz neposredne blizine, rekla je Combs.

- Molim vas, nemojte kupovati projektile koji ispaljuju male komadiće u djecu - dodala je Cohen.

@beachgem10 Top 5 gifts that can cause injuries in kiddos and land them in the ER fornthe holidays #Top5 #Christmas #Shopping #Dangerous #Emergency ♬ original sound - Beachgem10
Izvor: The Washington Post/Faktor