SAN JE NEOPHODAN ZA LJUDE

Iako je san tokom noći neophodan kako bi ljudski organizam bio spreman za svakodnevno funkcionisanje, mnogima se znalo dogoditi da iza sebe imaju neprospavanu noć. No, iako jedna neprospavana noć ne djeluje kao nešto značajno, mogla bi naštetiti vašem organizmu.

Prema preporukama zdravstvenih organizacija, odrasle osobe bi noću trebale spavati između sedam i devet sati, a manjak sna mogao bi povećati rizik od mnogih zdravstvenih problema.

Međutim, prema novim studijama, dovoljno je samo jedna neprospavana noć može biti štetna za vaš organizam.

Naime, kada provedete više od 18 sati bez sna, vaš krvni pritisak će početi rasti, a to povećava rizik od srčanog ili moždanog udara. Osim toga, jedna neprospavana noć može značajno smanjiti nivo testosterona kod muškaraca.

Ljekar Andrey Zinchuk navodi da nedostatak sna može oštetiti vaš mozak i utjecati na vašu interakciju s ljudima, a može uzrokovati razdražljivost, povećati stres i smanjiti koncentraciju.

Inače, nekvalitetan san povećava rizik od pretilosti i dijabetesa, bolesti srca, gubitka pamćenja i drugih bolesti.

Prema Healthdirectu, nedostatak sna može povećati razinu dopamina u vašem tijelu. Premda to zvuči kao dobra vijest jer što ste duže budni, možete biti bolje raspoloženi, ljekari savjetuju da to nikako ne radite. Oni radije preporučuju da slobodno vrijeme iskoristite za šetnju ili neku drugu vrstu fizičke aktivnosti.