GUBITAK KILOGRAMA

Želite da sagorite neželjenu tjelesnu masnoću, ali mrzite ideju da mjesecima provedete gladujući i propuštajući omiljenu hranu?

Mala salata koja će vam ostaviti želju za slatkom, masnom hranom neće vam pomoći da smršate ili sagorite masti.

Nuctricionistica Sarah Bockhart kaže da je ključ za gubitak težine bez pretjeranih ograničenja razumjeti kako dijeta funkcionira.

"Zahvaljujući reklamnim kampanjama za dijetu, većina nas je navela da vjeruje da je gubitak tjelesne masti rezultat ograničenja i gladi. Dobra vijest je da ovo jednostavno nije istina", dodaju.

Postizanje gubitka masti se svodi na jednu stvar, ulazak u kalorijski deficit.

"Svi imamo energetski balans u našim tijelima koji je vaša dnevna jednačina 'unesene kalorije u odnosu na izlazne kalorije'. Jednostavno rečeno, da biste postigli gubitak masti, potrebno je da unosite manje kalorija nego što ih potrošite u bilo kom danu. Kompanije koje se bave ishranom pokušavaju zakomplikovati stvari tako što nas navode da mislimo da moramo konzumirati njihov proizvod i ograničiti se da jedemo bilo šta drugo", dodaje.

Međutim, kada shvatite svoju dnevnu ravnotežu kalorija, možete je uklopiti u svoj lični stil života – bez izgladnjivanja.

Želite da sagorite neželjenu tjelesnu masnoću, ali mrzite ideju da mjesecima provedete gladujući i propuštajući omiljenu hranu?

Krećite se češće

Ne želite da se osjećate kao da jedete male porcije zbog kojih ste gladni još? Tada je više kretanja ključno za sagorijevanje masti.

"Prva stvar koju većina ljudi radi kada želi sagorjeti masnoće je da prestane da jede toliko ili da izbaci grupe hrane – što je obično ono što ih dovodi do toga da ogladne i odustanu od te ideje", dodaje.

Kretanje može biti vaš najbolji prijatelj u sagorijevanju masti.

Jedite više

Umjesto da jedete manje stvari za sagorijevanje masti, stručnjaci vjeruju da bi vam konzumiranje više zapravo moglo pomoći u sagorijevanju masti.

Nutricionistkinja i autorica knjige "Nauka o ishrani" Rhiannon Lambert kaže: "Važna je zdrava i uravnotežena ishrana, ali kao što sam rekao svojim klijentima u klinici Rhitrition, ne postoji samo jedan način da se to postigne. Uvijek je dobra ideja uključiti raznovrsnu hranu u svoju svakodnevnu prehranu kako biste bili sigurni da vaše tijelo dobiva sve važne nutrijente koji su mu potrebni za funkcioniranje".

Ako želite sagorjeti masti bez pretjeranih ograničenja, preporučujem da povećate količinu različite hrane koju jedete.

Povećajte unos vlakana

"Povećanje unosa vlakana može pomoći da se duže osjećate sito, a samim tim smanjujete vjerovatnoću debljanja. Pokušajte da jedete više integralnih žitarica (smeđi hljeb/rižu), orašaste plodove i sjemenke, , mahunarke, proteine i zdrave masti u svojoj ishrani. Vlakna također pomažu kod probave i sprječavaju zatvor i nadimanje", dodaje.

Unošenje više ovoga u svoju ishranu pomoći će vam da spriječite da osjećate glad.

Spavaj više

Možda vam je oprošteno što mislite da san ne igra nikakvu ulogu u sagorevanju masti, ali dobar san može da vam pomogne da sagorevate masti, a da ne ostanete gladni.

"Nažalost, ne sagorijevamo više kalorija u snu – ali san može biti vitalno sredstvo koje nam pomaže da sagorijevamo masti. Ako se dobro naspavamo sedam sati ili više, počinjemo dan s većim nivoom energije nego ako imamo šest sati i manje. Što manje spavamo, to smo umorniji – osjećali to vi ili ne i vjerovatnije je da ćemo se manje kretati i više jesti", dodaje.

Kada smo umorni, naš mozak prima signale koji nas tjeraju da žudimo za brzom energijom, a to dolazi u obliku šećera i prerađene hrane.

"Puno je vjerovatnije da ćemo posegnuti za većim porcijama, više grickalica i nezdravom hranom kada nismo dovoljno spavali, što otežava – i gotovo nemoguće – postiže kalorijski deficit i sagorijeva masti", dodaje.

Probajte i dajte prednost spavanju. Idite ranije u krevet, započnite dobru rutinu prije spavanja i ograničite hranu i piće s visokim sadržajem kofeina prije spavanja.

Ostanite hidrirani

Voda je izuzetno važna za efikasan rad naših sistema.

"Hidracija igra nevjerovatno važnu ulogu u održavanju zdravlja i optimalnog funkcioniranja našeg tijela. Voda je neophodna za rad svih tjelesnih procesa, uključujući nošenje kisika i hranjivih tvari po tijelu, filtriranje otpadnih tvari i regulaciju temperature", dodaje.

Hidratacija također pomaže u regulaciji raspoloženja, produktivnosti i koncentracije, a sve to može doprinijeti tome koliko jedemo.

"Hidracija je također važna jer pomaže u apsorpciji hranljivih materija iz hrane koju jedemo – održavajući osjećaj sitosti. Neka istraživanja sugeriraju da pijenje više vode može dovesti do većeg gubitka težine, a znamo da dehidracija može ometati napredak na putu mršavljenja jer simptomi dehidracije uključuju osjećaj umora, što vas može navesti da posegnete za onima koji su bogati kalorijama, šećerima grickalice kao dodatak", dodaje.

Redovno vježbanje

"Zajedno s općim kretanjem, vježbe većeg intenziteta mogu biti zaista korisne u postizanju kalorijskog deficita jer povećavaju količinu kalorija koje potrošite u toku dana. Hodanje, trčanje, vožnja bicikla, kućni treninzi i dizanje utega značajno povećavaju broj otkucaja srca, povećavajući energiju koja je potrebna vašem tijelu", dodaje.

Povećavanje vašeg otkucaja srca tokom dužeg vremenskog perioda zahtijeva od tijela da potroši više kalorija – pomažući vam da postignete kalorijski deficit.