:)

Oprali ste odjeću, koristili omekšivač, ali fini miris brzo je "nestao", pogotovo nakon što su neki komadi malo duže stajali u ormaru?

Postoji nekoliko načina, odnosno trikova, kojima možete produljiti svježinu i miris oprane odjeće za nekoliko dana, a s nekim trikovima miris će trajati i mjesecima.

Parfem i maramica
Umjesto da prskate parfem direktno na odjeću, naprskajte ga na jednu maramicu i stavite je u ormar. Miris će se sigurno proširiti, komadi odjeće će ga upiti, a dobra stvar je što nećete oštetiti ni isprljati omiljene stvari.

Osvježivač zraka za auto
Da, možete ih koristiti i u ormarima! Birajte neke blaže mirise takozvanih borića, zamotajte ih u maramicu i stavite u ladicu. Mirisat će mjesecima.

Zrna kave
Osim što će upiti sve one loše mirise, zrna kave proširiti će svoj miris. Napunite malu posudu zrncima, napravite nekoliko rupica u poklopcu ili aluminijskoj foliji kojom ste je prekrili i stavite u ormar. Mijenjajte ih jednom mjesečno.

Esencijalna ulja
Baš kao i sa zrncima kave, odjeću možete trajno namirisati esencijalnim uljima. Dodajte nekoliko kapi u mašinu za veš tokom zadnjeg ciklusa pranja ili ih nakapajte na jednu maramicu/krpu i stavite u ormar.

Sapun
Jedan od najstarijih trikova kojima se mnogi i danas koriste jest stavljanje tvrdog sapuna među stvari. Sve što trebate jest zamotati ga u papirnati peškir ili ubaciti u ormar u originalnom pakiranju, piše Večernji list.