PREMINUO U 63. GODINI

Žarko Laušević preminuo je danas u 63. godini života, a tokom bogate karijere ostvario je niz filmskih i TV uloga. Mnogi ga pamte kao Šilju iz "Sivog doma", a posljednjih godina najčešće se pojavljivao u TV serijama.

Njegova prva zapaženija uloga bila je u seriji "Sivi dom" (1984) te ga mnogi pamte upravo ulozi Šilje. Kultna serija govori o sudbinama djece iz popravnog doma, a upravo je Šilja jedini lik kojeg u većem dijelu radnja prati po izlasku iz doma u njegovim naporima da ostvari normalan život.

Ostvario je uloge i ostvarenjima: "Zaboravljeni" (1990, Darko Bajić), "Jagode u grlu" (1985, Srđan Karanović), "Lepota poroka" (1986, Živko Nikolić), a za "Oficira s ružom" iz 1987 nagrađen je Zlatnom arenom u Puli.

Uslijedili su "Oktoberfest" (1987, Dragan Kresoja), "Bolje od bekstva" Miroslava Lekića za koji je dobio Grand prix na Filmskim susretima u Nišu, "Kaži zašto me ostavi" (1993, Oleg Novković).

Još jedan film koji je ostavio traga bio je kontroverzni film "Nož" iz 1999. godine koji je režirao Miroslav Lekić.

Laušević je posljednjih nekoliko godina ostvario i niz uloga u televizijskim serijama počev od "Tajne nečiste krvi", popularnih "Senki nad Balkanom", preko "Korena", "Državnog službenika", "Aleksandra od Jugoslavije", "Kalkanskih krugova" te "Vremena zla".

Igrao je i u brojnim pozorišnim predstavama - "Hrvatski Faust" (1981, Slobodan Unkovski), "Baal" (1988, Eduard Miler), "Kanjoš Macedonović" (1989, Vida Ognjenović - Nagrada "Grad teatar" i "Zoran Radmilović"), "Mačka na usijanom limenom krovu" ( 1990, Ljiljana Todorović ), "Sveti Sava" (1990, Vladimir Miličin - Sterijina nagrada za likove Rastka Nemanjića i Svetog Save), "Čekajući Godoa" (1991, Haris Pašović), "Pozorišne iluzije" (1991, Slobodan Unkovski ), "Staklena menažerija" (1992, Ljiljana Todorović), "Mala" (1993, Darko Bajić).