22. edicija

Projekcijom kultnog ostvarenja "2001: Odiseja u svemiru", u Prizrenu je 4. avgusta počeo 22. Dokufest, međunarodni festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Film je iz 1968. godine i djelo je poznatog američkog režisera Stanleya Kubricka.

U osam bioskopa, od čega pola na otvorenom, biće prikazano oko 230 filmova, od toga 105 u osam takmičarskih kategorija.

Festival je ove godine privukao impozantnu brojku od preko 3.500 prijavljenih filmova iz 111 zemalja.

Iz regiona se izdvojila posebno selekcija filmova iz Hrvatske, Srbije i Albanije, dok je broj filmova iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Turske nešto manji.

"Mislim da je ovo, da ne kažem najbolja, ali među najboljim godinama što se tiče filmova snimljenih na Kosovu ili kosovskih filmskih autora koji žive vani. Među njima su i dva mlada autora koji žive u Švicarskoj" izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Veton Nurkollari, umjetnički direktor Dokufesta.

Tema ovogodišnjeg festivala je umjetna inteligencija, a uz projekcije filmova biće organizovane i panel diskusije.

Ova edicija Dokufesta posvećena je Kanadi, čiji će filmovi dominirati repertoarom.

Prizrenci su sa nestrpljenjem iščekivali Dokufest, a iako su im protekli dani bili ispunjeni različitim kulturnim manifestacijama, sve se sada podređuje najprestižnijem festivalu u zemlji i regionu.

Hoteli i hosteli su skoro popunjeni, a veliki broj građana otvara vrata svojih domova kako bi dočekali goste iz inostranstva.

Ove godine očekuje se dolazak oko 500 gostiju. Mnogi su već prisustvovali otvaranju festivala.

Prema zvaničnim podacima Instituta za razvijanje i istraživanje GAP, za narednih desetak dana očekuje se promet od oko 5.000.000 eura.

Dokufest će trajati do 12. avgusta.