Sinoć je u Domu kulture "Xhemajli Berisha" u Prizrenu dramsko-humorističko društvo "Merak" iz Donjeg Ljubinja održalo predstavu kojom se publici predstvili humurističkim skečevima inspirisani lokalnim anegdotama i motivima.

Mladi glumci - amateri pokazali su svoj talenat i umjeće prezentiranja lokalnog humora specifičnog za prostor Župe. Šaljivi skečevi sa pričom iz svakodnevnog života nasmijali su sve prisutne gledaoce. Dio programa su ispunili i vječiti šaljivdžija “Balkanski efendija” kao i nastavnik muzike iz Donjeg Ljubinja Abaz Misljimi koji je izveo par pjesama sa ovih prostora.

"Merak" je, kao jedino dramsko društvo Bošnjaka na Kosovu osnovano 2001. godine, još jednom dokazao da publika cijeni i voli izvorni humor, izvornu dramu i izvorni folkor koje treba brižljivo njegovati.

{gallery}galerije/merak{/gallery}

Ramit Ameti, predsjednik ovog društva je poslije predstave izjavio je za naš portal da je zadovoljan predstavom i zahvalio se ljudima iz svijeta filma koji su pomogli i dalje pomažu ovo društvo.

"Osnovali smo ovo društvo 2001. godine i prve korake smo svi mi učili od poznatih ljudi iz svjeta filma i drame na Kosovu, poput rahmetli Faruka Begolija, profesora Fadila Husaja, Shuqurije Buqaj, Agnese Nokshiqi, Xhevdeta Dode. Treba istaći i da smo svake godine od tada učestvovali na festivalu MESS čiji je direktor Dino Mustafić koji nas često poziva i mi takoreći svake godine učestvujemo na tom festivalu u Balkanskoj radionici  u Sarajevu i sve što smo naučili, uz veliku  zahvalnost, dugujemo ovim ljudima koje sam pomenuo”.

On je istakao da im je želja da prerastu u profesionalno dramsko društvo Bošnjaka na Kosovu ali i da nikakvu podršku nisu dobili niti od opštinskog direktorijata za kulturu niti od ministarstva kulture Kosova, te da sami pokrivaju sve troškove.

Ćemailj Kurtiši, zamjenik predsjedavajućeg u Skupštini grada je rekao da je drama svakako ono što nedostaje bošnjačkoj zajednici na Kosovu.

"Skoro sve nacionalne zajednice imaju dramu a mi još uvijek nemamo. Ovo su vjerujem začeci te naše buduće profesionalne drame i nadam se da će ona uskoro postati ona prava".

Slijedeća predstava se, prema riječima predsjednika društva, planira za Dan Bošnjaka, koja će biti u okviru ove kulturne manifestacije Bošnjaka na Kosovu. 

Vinetu Ganić