U selu Kaydabi kod Sivasa, 1000 kilometara od Istanbula žive Bosanci čiji su preci 1924. godine došli u Tursku. Iako se nalazi u sred Anadolije u selu se praktikuju bosanski običaji i kultura.

U selu koje ima oko 28 domaćinstava, djeca, žene i muškarci svi govore bosanski jezik, a neizostavno je i pripremanje bosanskih jela kao što su raznovrsne dolme, pite i hljeb.

Nastavivši godinama praktikovanje bosanske kulture u selu se tokom različitih proslava oblače i tradicionalne bosanske nošnje.

"Odkako su naši preci iz Jugoslavije došli na ove prostore praktikuju se bosanski običaji. Sačuvali smo običaje i kulturne vrijednosti, te ih svakodnevno primjenjujemo u pripremanju hrane i oblačenju" izjavio je Vedat Ćelebi u razgovoru sa novinarom AA.

"Šaljemo puno pozdrava našim zemljacima u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da ćemo jednog dana doći u Bosnu i posjetiti agenciju Anadolija", istakao je Ćelebi izražavajući zadovoljstvo što je agencija Anadolija započela sa objavljivanjem vijesti na bh. jezicima.

Stanovnik sela Hasan Dursun, naglasio je da u selu svi nastoje da praktikuju bosansku kulturu koliko god mogu, kako ne bi bila zaboravljena.

"Nadam se da će uvijek ovako biti. Nastavit ćemo praktikovati bosanske običaje i kulturu onako kako su ih praktikovali i kako je praktikuju naši stariji", rekao je 24-godišnji Fatih Demir stanovnik sela.

"Ne izdvajajući nikoga sve volimo. Veoma smo ponosni što smo Bosanci" rekao je 60-godišnji Hilmi Ćelebi, ističući kako Bosanci vole svakoga.