U organiziacioji Asocijacije za kulturu, edukaciju i obrazovanje (AKEA) i Kulturnog centra “Junuz Emre”, sinoć je u Prizrenu otvorena i trajaće do petka 30. marta izložba fotografija pod naslovom "Islamska umjetnost". Predstavnik asocijacije Ditar Kabashi kaže da je cilj izložbe promoviosanje tradicionalnih vrijednosti kroz umjetnost.

"Mi želimo da putem ove izložbe ljude upoznamo sa više različitih motiva koji su mošda zaboravljeni za jedan određeni period. Zato je ovo jedna dobra rekapitulacija ponovnog upoznavanja sa ovim vrijednostima”.

"Do sada smo u predhodnim edicijama imali izložbe u različitim formama, kao što su kaligrafija i minijatura a ove godine imamo islamsku umjetnost sa fotografijama na kojima su priakzani različiti motive islamskih kulturno-historijskih i vjerskih spomenika sa naših ali i drugih prostora”, kazao je Kabashi.

Sa druge strane Mustafa Altuğ, direktor kulturnog centra "Junuz Emre" ističe da je poruka izložbe mnogo veća. Želja je, naime,  da se isIam i njegova umjetnost poakaže u svojoj pravoj formi a ne da se ona, kako kaže,  isklrivljuje što nije retkost u posljednje vrijeme.

"Ovo je šesta edicija izložbe pod nazivom Islamska umjetnost. Ove godine prilikom otvaranja ove izložbe udružili smo se mi Kulturni centar 'Junuz Emre' i 'AKEA' i putem fotografija želimo da pokažemo realitet i dokažemo da Islam nije samo vjera nego ima i elemente kulture i umjetnosti", tvrdi Altuğ.