Izložbom fotografija Ibrahima Zamana u holu Doma kulture juče u Prizrenu, turska zajednica na Kosovu je započela niz kulturnih aktivnosti povodom obilježavanja 24. novembra - Dana učitelja u republici Turskoj.

Sinoć je u sklopu tih aktivnosti, u predivnom ambijentu sale Doma kulture “Xhemali Berisha“ u Prizrenu održan koncert narodne izvorne muzike.

Predsjednik Demokratske partije Turaka Kosova (KDTP), ujedno ministar javne uprave u Vladi Kosova Mahir Yagcilar je prije početka koncerta pozdravio sve prisutne poželivši gostima iz Istanbula ugodan boravak u Prizrenu i na Kosovu, te uručio plakete onim najzaslužnijima koji su pomogli da se realizuje ova kulturna manifestacija.

Koncertu su, između ostalih, prisustvovali Songyl Ozan, ambasadorka republike Turske na Kosovu, potpredsjednik skupštine Kosova Enis Kervan kao i zastupnici u Parlamentu Kosova ispred KDTP-a Fikrim Damka i Myfera Sinik.

Danas  se ova kulturna manifestacija u prepodnevnim satima nastavila predstavom za djecu, takođe u Domu kulture u Prizrenu, a u večernjim satima dramom “Seyler Ferhangi“ autora Ferhana Sensoya.

Ove kulturne događaje pomogli su Ministarstvo za kulturu i turizam republike Turske, KDTP, Udruženje Prizrenaca u Istanbulu i udruženje Turskih nastavnika na Kosovu.

Sutrašnjim koncertom turske muzičke grupe iz Istanbula u Mitrovici svečano će se završiti ovogodišnja  kulturna manifestacija.

“Ovo je još jedan most prijateljstva između Turske i Kosova. Nakon pregleda slajdova i fotografija grada Istanbula od strane naših poznatih umjetnika - fotografa imali smo prilike čuti poznate izvođače narodnih pjesama iz Turske te slušati pjesme Rumelija, tj iz država u kojima sada živi Turska zajednica, a takođe smo slušali pjesme sa ovih prostora - pjesme Prizrenskih Turaka, rekla je za naš portal ambasadorka Turske Songyl Ozan.

“Kosovski Albanci, Turci i Bošnjaci su braća te smo svi skupa zajedno proslavili ovaj praznik - Dan učitelja republike Turske. Nakon ovakvih i sličnih kulturnih manifestacija ja sam sigurna da ćemo obostrano nastaviti ovako uspješnu saradnju“, istakla je Ozan.

Vinetu Ganić