"Pentagram", bend iz Prizrena, za vrlo kratko vrijeme postao je vrlo popularan ne samo na kosovskim već i na balkanskim prostorima. Čine ga četvorica ljubitelja, ne samo klasične, nego i narodne muzike, evergrina, rocka, džeza... Na njihovom albumu "Balkan song" mogu se upravo naći njihove moderne obrade starih pjesama na albanskom, turskom, bosanskom, grčkom, makedonskom, hrvatskom... Dakle, po dvije pjesme iz skoro svih dijelova Balkana.

Bend je osnovan juna mjeseca 2006. godine, čine ga: Shenoll Tokaj - violina, Mentor Zajmi - klarinet, Meriton Zajmi - perkussion (obuhvata sve vrste udaračkih instrumenata) i Adem Morina - gitara.
Svi su oni profesionalni muzičari i svakodnevno vježbaju tri sata dnevno. Održali su mnoge koncerte na Kosovu i u regionu. Njihova želja je da upriliče konceret i u BiH. Vole sevdalinku i narodni melos Bošnjaka i ističu rahmetli Safeta Isovića i Halida Bešlića.

Zašto "Pentagram"?

Bend su nazvali Pentagram, kako ističu, po pet linija koje označavaju notni sistem, na kojem se upisuju note.
"Mada lijepo zvuči i to što nas je u bendu četvoro, dok je naš stalni peti član - vjerna publika", kaže Shenoll, dok Mentor ističe da su tokom druženja sa Shenollom, od niže muzičke, tako i u daljem školovanju sve do fakulteta, razmišljali o nekom bendu koji bi bio drugačiji od ostalih.
"Tražili smo nešto posebno, drugačije... Bend kakvog nema u Prizrenu ni na Kosovu. Mislim da smo našli sebe preko ove formacije.

Sviramo na klasičnim instrumentima, njegujemo praktično sve vrste muzike: džez, narodnu, evergrin, sevdalinke, latino... Dakle, sve ono što je lijepo za uho", dodaje Mentor.

Shenoll i Mentor su, inače, profesori muzike u srednjoj muzičkoj školi u Prizrenu "Lorenc Antoni", Meriton je student dok Adem predaje časove gitare. 
"Završio sam srednju muzičku školu "Lorenc Antoni" u Prizrenu, onda u Prištini Akademiju lijepih umjetnosti (ART) a nakon toga diplomirao na muzičkoj akademiji u Tirani, na odsjeku za violinu", kaže Shenol a Mentor je imao sličnu karijeru, s time što je u Skoplju završio fakultet muzičke umjetnosti na univerzitetu "Kiril i Metodij" .



Meriton nakon završene niže muzičke škole, prošle godine upisao je  ART u Prištini, odsjek perkussio-udarački instrumenti.
Adem je završio fakultet engleskog jezika, učio u nižoj mizičkoj školi dok predaje časove gitare. Njegova želja je da upiše i muzičku akademiju.
Za četiri godine postojanja "Pentagram" je održao niz koncerata širom Kosova, u Hrvatskoj, u Rijeci, Split i Dubrovnik...

U Turskoj, odnosno u Izmiru, nastupali su krajem prošle godine, u Njemačkoj u dva grada: Sigmaringenu i Štutgartu povodom dana Kosovske kulture.
"Povodom tri godine od proglašenje kosovske nezavisnoti, od 15 do 18. februara ove godine, održali smo dva koncerta u Berlinu. Koncerti su bili veoma posjećeni i dobro primljeni od njemačke ali i naših iseljenika. Što se koncerta u Berlinu tiče, veliku zahvalnost dugujemo službenici u kosovskoj ambasadi u Berlinu, gospođi Suzani Jasharaj koja nas je srdačno dočekala i pomogla u organizaciji ovih koncerata", napominje Shenoll Tokaj.

Prošle nedjelje su dobili poziv i za održavanje koncerta u New Yorku, od naših Kosovara koji žive u SAD-u. To će im poslužiti da promovišu njihov novi album.



Prošle godine, tačnije 23. decembra, bili su gosti festivala folklora i muzike u Izmiru, na kome su se predstavile sve balkanske države. Kosovo su predstavljala kulturno-umjetnička društva iz Prizrena i "Pentagram", kao najuspješniji bend u 2009. godini.
"Srdačno smo dočekani i uz dobru zabavu i druženje brzo su nam prolazili dani. Tokom jednog koncerta više puta smo izlazili na bis", dodaje Mentor.
Na albumu "Balkan Songs", nalaze se numere sa balkanskih prostora. Po njihovom izboru, na albumu su: "Jovano, Jovanke" i "Bitola, moj roden grad" iz Makedonije, "Dalmatinka" i "Fajront", iz Hrvatske, "Moj dilbere" i "Sarajevo, grade moj" iz BiH, čuvena "Shota" sa Kosova te nekoliko iz Albanije, Turske i Grčke.

Nisu zadovoljni podrškom opštinskih organa, koji, po njima ne ulažu u projekte kulture, muzike, sporta...
"Naš drugi album smo izdali nedavno i ovom prilikom zahvaljujemo frizerskom salonu "Imeri" iz Prizrena, koji nam je finansijski pomogao.", naglašava Shenoll. 

Članovi "Pentagrama" vole klasičnu muziku, Johana Sebastijana Baha, Ludviga Wan Betovena, ali i rock muziku,džez...
Mlađim članovima benda uzori su kosovski pjevači...
Interesantno je da "Pentagram" u repertoaru ima i bosanske poznate sevdalinke i narodne pjesme.
"Izabrali smo, po nama, dvije najbolje pjesme iz BiH: "Moj dilbere", legendarnog pjevača sevdalinki rahmetli Safeta Isovića i pjesmu "Sarajevo grade moj", poznatog Halida Bešlića. Naravno, ima puno lijepih pjesama iz Bosne koje ćemo, nadam se, obraditi na našem narednom albumu", kaže Shenoll.
"Ovdje kod nas ima puno muzičkih znalaca, recimo na našem prvom albumu gostovao je Petrit Ceku, bio je drugoplasirani na svjetskom prvenstvu gitarista, a prvi u Evropi, zatim profesorica muzike Venera Mehmetagaj - Kajtazi, kojima se srdačno zahvaljujemo na pomoći u realizaciji naših albuma. Treba istaći da je naša srednja muzička škola ,,Lorenc Antoni"u Prizrenu vrlo popularna na našim prostorima i da iz nje, svake godine ponikne neki muzički talenat.

Bend "Pentagram", najzad, uputio je poruku našim čitaocima, pozivajući ih da slušaju muziku te da njeguju svoju baštinu, stare pjesme od zaborava. Te vrijednosti, ističu oni, čuvaju duh i istoriju našeg podneblja.

V. Ganić & M. Balje