U 10 godina postojanja Nove Demokratske stranke (NDS) kao i 10 godina postojanja tradicionalnih "Župsko-Podgorskih susreta" i velikog broja posjetilaca danas je u mjestu Ljeskoaren održana manifestacija koja već postaje zaštitni znak Bošnjaka Kosova, posebno onih u regionu Župe i Podgore uz tradicionalne pjesme, igre, narodne nošnje, seoske sportske igre i tradicionalno domaće jelo - paču koja će, vjerujemo, mnogima ostati u lijepom sjećanju održana manifestacija kojoj su prisustvovale mnoge javne i političke ličnosti bošnjačke zajednice ispred NDS-a te mnogobrojni gosti iz drugih zajednica koje žive u regionu Prizrena kao i gosti iz KUD-a "Đerdan" iz Vitomirice kao i iz regiona.

Svi su oni bili srdačno pozdravljeni od prisutnih ljubitelja bošnjačke pjesme i igre čiju manifestaciju, iz godine u godinu, posjećuje veliki broj zaljubljenika u prirodne ljepote naših planina, rijeka, te naše tradicionalne pjesme i igre.

Dakle, vrlo lijepo, sunčano vrijeme privuklo je oko 10.000 ljudi među kojima je bilo velikog broja Bošnjaka koji žive u dijaspori koji su, po tradiciji, uzeli odmor da bi sa svojim porodicama bili u svom rodnom kraju. Svi su oni uživali u petočasovnom kulturno-umjetničkom programu gdje su za dobar štimung i raspoloženje bili zaduženi profesionalni pjevači i svirači iz "Faruk-benda" koji su napravili atmosferu za pamćenje. Osim dobre igre i pjesme, narodnih kola i seoskih sportskih igara izabrana je i Miss Ljeskoaren-2019!

Prije početka manifestacije prisutnima se, kako je i red, obratila i predsjednica NDS-a Emilija Redžepi koja je pozdravivši prisutne pojasnila veliki značaj ovakvih i sličnih okupljanja za opstanak i očuvanje bošnjačke kulture, pjesme i igre sa ovih prostora poželjevši prijatne trenutke prisutnima uz bogat kulturno-umjetničko-sportski program u kojem su učestvovali članovi KUD-a "Podgorski Biseri" kao i učenici i učenice osnovnih škola Župe i Podgore koji su odigrali nekoliko narodnih kola u tradicionalnoj bošnjačkoj narodnoj nošnji te pomenuti gosti iz KUD-a "Đerdan" iz Vitomirice.

Prisutni su mogli uživati i u tradicionalnom domaćem jelu - pači kao i u izboru za Mis, tj. najljepšu djevojku ovogodišnjih jubilarnih 10-tih "Župsko-Podgorskih susreta".

Sve u svemu, vjerujemo da će ova manifestacija mnogima ostati u lijepom sjećanju...

Vinetu GANIĆ