Na univerzitetu Uludag u Bursi - Turska

Doktorski kandidat Muharem Ćufta iz Restelice kod Dragaša na Univerzitetu Uludag u Bursi - Turska, uspješno je odbranio doktorsku disertaciju na temu "Uloga religije u suočavanju sa teškim bolestima (primjer Kosovo)".

Doktorski rad je od 2010. rađen na Uludag Universitetu - Institut društvenih nauka u Bursi, dok je na Kosovu izvršen intervju sa 40 pacijenata oboljelih od raka. 
Naučni rad govori o raku i oboljelima od ove bolesti. Rad istražuje koja je uloga religije u suočavanju sa teškim bolestima (raka), koji su psihički problemi sa kojima se suočavaju pacijenti, kako prihvataju bolest i kako ova maligna oboljenja utiču na njihovu psihu, ponašanje, karakter i sami život. 
Dr Muharem Ćufta rođen je 23.06.1984. godine u Restelici. Osnovnu školu je završio u Restelici, a zatim od 2000. godine školovanje nastavio u Turskoj (gimnazija, fakultet, master, doktorat). Magistrirao je 2010. godine iz psihologije religije na temu: "Uticaj evropske kulture nad vrijednostima religije i identiteta Kod bošnjačke omladine (primjer İtalija)", a 2014. doktorirao na temu: "Uloga religije u suočavanju sa teškim bolestima (primjer Kosovo)". 
Dr Muharem Ćufta za naš portal kaže da su maligne bolesti urazvijenim zemljama najčešći uzrok smrti. 
"Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizacijj (WHO) koja je odgovorna i ovlašćena da vodi riječ po pitanju globalnih zdravstvenih tema i aktivnosti, oblikujući zdravstveni sistem i organizirajući različita istraživanja, u 2012. godini bilo je 12.1 milion pacijenata oboljelih od raka a oko 8.2 miliona pacijenata je umrlo od ove bolesti. U zadnje vrijeme na rak se sviše ne gleda kao na smrtnu presudu, već kao i na mnoge hronične bolesti. Bolesti od koje se može umrijeti ali i s kojom se može dugo i kvalitetno živjeti. Više od polovine bolesnika se i potpuno izliječilo", kaže Muharem Ćufta. 
On ističe da je s pravom dijagnozom te dobro odabranom terapijom, moguće izlječenje kod malignih oboljenja, s time što je jako važno imati pozitivnu psihu i biti optimista.
"Pozitivno razmišljanje jača naš imunitet, smanjuje rizik od mnogih bolesti i ubrzava ozdravljenje, ukoliko je bolest već nastupila, tako da i povoljno utiče na naše mentalne sposobnosti, koncentraciju i kreativnost. Dok rezultati mnogobrojnih naučnih istraživanja kod sličnih tema jasno ukazuju na povezanost negativnih misli i raznih poremećaja u tijelu, koje povremenom mogu dovesti i do mnogo ozbiljnih reakcija kao što je na primjer rak".