Finansijski mehanizam kontrole

Bošnjački savjet Kosova broji 43 NVO članice sa Organizacionim odborom za proslavu Dana Bošnjaka Kosova regionalno zastupljenih iz svih sredina gdje žive Bošnjaci. Kao jedina krovna organizacija Bošnjaka ima legimitet da organizuje proslavu Dana Bošnjaka Kosova. Prethodne četiri godine BSK je, na krajnje transparentan način, uspješno organizovao proslavu Dana Bošnjaka.

Pokušaj Koalicije Vakat da preko KUD-a “Šarski Behar” organizuje proslavu Dana Bošnjaka Kosova je pokušaj da nevladin sektor u bošnjačkoj zajednici, finansijskim mehanizmom kontrole, stavi pod svojim direktnim uticajem.
Nevladin sektor je preko Bošnjačkog savjeta Kosova bio na pravom putu da postane jak i stabilan koji bi, po pravilu, trebao da bude korektiv političkim strankama na vlasti. To je izgleda najviše smetalo ovom političkom subjektu.
Osnovni preduslov da nevladin sektor bude partner vlastima je njihova autonomnost. Podanici ne mogu biti partneri, oni su tu da slušaju i oni su tu da služe onima koji imaju moć.
Bošnjački savjet Kosova će istrajati u naporima da nevladinim sektorom nikad ne vlada vlast, makar ona bila i u liku poslanice Dude Balje.
Predsjedništvo Bošnjačkog savjeta Kosova