CDU ne odustaje od jedinstvenog djelovanja

"Ostavimo sa strane političke kalkulacije koje su prekalkulisane i uhvatimo se u koštac sa rješavanjem pitanja punopravnog učešća u vlasti legalno izabranih predstavnika naše zajednice na nivou Opštine Prizren. Ako je u pitanju interes zajednice, spremni smo na kompromis, sve u cilju lakšeg prevazilaženja ove ‘pat pozicije'", rekao je Hamza Balje povodom formiranja opštinskih vlasti u Prizrenu i Dragašu i zastupljenosti bošnjačkih političkih predstavnika.

Predsjednik Centra demokratske unije Hamza Balje kaže da CDU kao novi politički subjekat sa jednim odbornikom u Skupštini opštine Prizren nikada nije odustao od ideje o stvaranju zajedničkog odborničkog kluba i da će podržati svaku ideju koja se tiče jedinstvenog djelovanja bošnjačke zajednice.
"Ostavimo sa strane političke kalkulacije koje su prekalkulisane i uhvatimo se u koštac sa rješavanjem pitanja punopravnog učešća u vlasti legalno izabranih predstavnika naše zajednice na nivou Opštine Prizren. Ako je u pitanju interes zajednice, spremni smo na kompromis, sve u cilju lakšeg prevazilaženja ove ‘pat pozicije'", rekao je Balje.
On naglašava da je CDU imao konstruktivne prijedloge za formiranje zajedničkog odborničkog kluba.
”CDU još uvjek nije formirao odbornički klub u Prizrenu i naš stav je i dalje formiranje zajedničkog odborničkog kluba, čak smo išli do te mjere da se formira zajednički klub sa svim manjinskim odbornicima, a to su osam odbornika, koji bi, po nama, bili odlučujući faktor u prizrenskoj opštini”, ističe Balje.
U Opštini Prizren nema predstavnika CDU na čelu opštinskih direktorijata. 
“Mi imamo potpisan koalicioni sporazum sa vladajućom PDK i još uvijek smo u fazi nekog natezanja, gdje njihovi predstavnici nemaju svoj konačan stav po pitanju nepoštovanja našeg sporazuma. Time se krši sporazum i gazi riječ i potpis predsjednika PDK Hashima Thaçia, što mislim da nije interes ne samo vladajuće PDK nego i ostalih koalicionih partnera, bez obzira da li se radi o nevećinskim ili albanskim partijama. Naš korektan odnos prema koalicionim partnerima koji su već dobili svoje direktorijate, ne treba da bude na uštrb naših birača, jer je CDU bitan faktor u kreiranju lokalne politike u Prizrenu i naša zajednica je zaslužila da uz ostala dva direktorijata dobije još jedno direktorsko mjesto”, rekao je Balje.
Lokalna vlast nije formirana ni u Opštini Dragaš gdje CDU ima četiri odbornička mjesta.
U Opštini Dragaš, po riječima predsjednika CDU-a, još uvijek nije formirana izvršna vlast niti izabran potpredsjednik za zajednice zbog političkog kalkulisanja njihovih oponenata.
"U Dragašu situacija je kristalno jasna. CDU je pobjednik na lokalnim izborima u gorskom dijelu ove opštine i sa četiri odbornika je odlučujući faktor u ovoj opštini. Što se tiče izvršne vlasti i tu imamao potpisan koalicioni sporazum sa PDK-om. Iako još uvijek nije došlo do formiranja izvršne vlasti, mislim da će u narednom periodu albanske partije shvatiti da je CDU konstruktivni dio izvršne vlasti i da je naše učešće u vlasti neminovnost", istakao je Hamza Balje.