Koalicija Vakat predlaže nestranačku ličnost

"Mjesto potpredsjednika opštine Prizren može se riješiti ukoliko postoji volja kod drugih bošnjačkih političkih partija, kao što postoji volja i spremnost Koalicije Vakat, da se izabere nestranačka ličnost koja će biti prihvatljiva za sve tri bošnjačke političke partije koje imaju odbornike u Skupštini opštine Prizren", kaže Rasim Demiri u izjavi za naš portal.

Koalicija Vakat je u Opštini Prizren formirala odbornički klub sa Partojom prava (Partia e Drejtësisë). U izvršnoj gradskoj vlasti učestvuju preko Direktorijata za vanredne situacije, gdje je direktor Bedrija Ejupagić i članovima u dvije funkcionalne komisije, Memnuna Ajdini  u Komitetu za politiku i finansije i Muso Salihi u Komisiji za zajednice.
O razlozima izostanka dogovora o formiranju bošnjačkog odborničkog kluba i zajedničkom djelovanju u Skupštini opštine Prizren pet bošnjačkih odbornika iz redova Koalicije Vakat, Nove demokratske stranke i Centra demokratske unije, za naš portal govori Rasim Demiri, predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka, članice Koalicije Vakat.
Demiri ističe da je nepobitna istina da je Koalicije Vakat ponudila nekoliko rješenja kako bi bošnjačka zajednica konačno dobila mjesto potpredsjednika Prizrena.
"Uzimajući u obzir da se potpredsjednik SO Prizren iz redova bošnjačke zajednice može izabrati samo zajedničkim dogovorom svih političkih opcija koje su dobile glasove u bošnjačkoj zajednici, odnosno glasanjem pet izabranih odbornika u SO Prizren, samim tim je jasno da niko, pa ni premijer Kosova, ne odlučuje o izboru potpredsjednika ispred nevećinskih zajednica, u koje svakako spadaju i tri izabrana odbornika ispred turske zajednice”, kaže Demiri i dodaje da bošnjačkoj zajednici nije u interesu sukobljavanje ni sa jednom od nevećinskih zajednica.
“Potpredsjedničko mjesto u Prizrenu, kao i druga kadrovska rješenja, jesu važna za našu zajednicu, ali napadnim forsiranjem ličnih interesa pojedinaca samo se u drugi plan gura nacionalni interes broj 1 Bošnjaka iz ove regije - formiranje opštine Rečane”, naglašava Demiri.
Koalicija Vakat je, po njegovim riječima, ostala otvorena za objektivno i realno rješenje problema izbora potpredsjednika grada Prizrena, uz zajednički dogovor relevantnih političkih subjekata, a u interesu bošnjačke zajednice na Kosovu.
Demiri kaže da Koalicija Vakat nikad nije potpisala ni jedan sporazum sa turskom partijom KDTP, već da su samo pregovarali o zajedničkom odborničkom klubu.
'Koalicija VAKAT - KDTP nije uspjela zato što u pregovorima sa KDTP-om nismo našli prave bošnjačke interese. Tu je prvenstveno mjesto potpredsjednika opštine koje ovoga puta pripada nama, odnosno bošnjačkoj zajednici.”
Mjesto potpredsjednika, po Demiriju, može se riješiti ukoliko postoji volja kod drugih bošnjačkih političkih partija, kao što, kako kaže, postoji volja i spremnost Koalicije Vakat da se izabere nestranačka ličnost koja će biti prihvatljiva za sve tri bošnjačke političke partije koje imaju odbornike u Skupštini opštine Prizren.
"Mi ispred koalicije Vakat i pored  toga što imamo svog kandidata za potpredsjednika opštine Prizren, koji će na narednoj sjednici biti predložen od strane predsjenika opštine  Ramadana Muje, još jednom pokazujemo spremnost da u interesu bošnjačke zajednice, a ne u stranačkom interesu, odustanemo od našeg stranačkog kanidata, da povučemo ime našeg kandidata i da podržimo zajedničkog kandidata koji će biti prihvatljiv za sve političke opcije i da napokon bošnjačka zajednica dobije ono što joj i pripada”, zaključio je Rasim Demiri.