Arhiv

Grupa mladih bošnjačkih intelektualaca iz Prizrena suočava se sa problemom nepriznavanja diploma na Kosovu.

Oni su, naime, završili medicinski fakultet u nekoliko gradova širom Srbije i nakon završetka studija vratili su se na Kosovo. Nakon izvjesnog vremena  svoje diplome su predali centru NARIC (izvještajni centar o akademskoj pokretljivosti i priznavanju visokoškolskih kvalifikacija) pri Ministarstvu nauke i tehnologije Republike Kosova kako bi nostrifikovali diplomu.
U međuvremenu, 21./22. novembra 2011. postignut je sporazum o priznavanju diploma u okviru dijaloga Prištine i Beograda nakon koga je otvorena nova agencija SPARK sa sjedištem u Prištini i Beogradu koja se bavi priznavanjem diploma studenata sa Univerziteta Republike Srbije. Oni su svoje diplome preveli na engleski jezik, koje su predali u agenciju SPARK u Beogradu i kao takve proslijedili su Briselu kao posredniku priznavanja diploma.
Nakon šest mjeseci čekanja dobili su odgovor iz Brisela, koji je potvrdio da su diplome validne i priznate od strane Asocijacije evropskih univerziteta.
Ali, nakon što su ovi studenti predali diplome i potrebna dokumenta u ministarstvo zdravstva suočili su se sa problemom. Naime, Bord za licenciranje ljekara im nije izdao licencu za rad iz razloga jer ne priznaje njihove diplome, odnosno, zatražilo je od ministarstva za obrazovanje dopis  koji potvrđuje validnost njihovih diploma.
Ministarstvo obrazovanja nije proslijedilo traženi dopis Ministarstvu zdravlja uz obrazloženje da ono nema tu kompetenciju jer nije bilo učesnik postignutog sporazuma o priznavanju diploma.
Od tada je prošlo više od tri godine, a studenti i dalje nisu uspjeli dobiti potrebnu licencu za rad. Iz tog razloga odlučili su uputiti javni Apel u kome zahtijevaju rješenje njihovog problema.
Oni su u ponedjeljak, 24.02.2014. uputili Apel premijeru Kosova, Hashimu Thaçiju, zamjeniku premijera Slobodanu Petroviću, Američkoj Ambasadi na Kosovu, Ambasadi Republike Turske, Agenciji SPARK, bošnjačkim političkim subjektima te medijima u našoj zemlji.
Gostujući na Radjiu Kosova, programu na bosanskom jeziku, Edis Jonuzi, diplomirani fizioterapet, inače jedan od potpisnika Apela, ističe da su dosta vremema izgubili čekajući na rješenje  problema:
“Mi čekamo već četiri godine, četiri godine je uduzeto od našeg života, oduzeto od naše prakse. Nakon našeg  sastanka odlučili smo se na ovaj korak. Na ovaj korak smo se odlučili jer smo obavili prethodne konsultacije sa pravnim licima, advokatima, koji su nam predočili da je ovo naše pravo i da ne tražimo ništa što nam ne pripada. Ono što smo mukom stekli, danonoćno učeći da bismo stekli ovo zvanje i znanje koje tražimo da nam se prizna kao što su priznati svi ostali univeziteti iz Sarajeva, Tirane, Zagreba, Skoplja. Ja ne znam da li isti problem imaju i pripadnici drugih zajednica ili je ovo samo pitanje Bošnjaka. Mi smo takođe kontaktirali i sve naše političke prestavnike. I vjerujete da je tužno, da pored toga što imamo zastupnike u Parlamentu Kosova, imamo  predstavnike u  Vladi Kosova, participirati na lokalnom i centralnom nivou, a mi svoja prava tražimo preko, recimo, Američke Ambasade”, ističe Jonuzi.
U slučaju da i pored Apela ne dođe do rješenja problema, Jonuzi naglašava da će se obratiti i međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu.
“Ako i ovo ne urodi plodom mi ćemo ići dalje. Onda ćemo se obratiti i međunarodnom sudu za ljudska prava sa sjedištem u Strazburu. Ako i poslije ništa ne bude, primorani smo napustiti Kosovo i zatražiti politički azil u zemljama Europske Unije, jer ovo se pitanje odužilo i mi moramo doista uraditi nešto sa svojim životom”.
Postoji oko četrdeset bošnjačkih studenata koji su studije završili na univerzitetima u Srbiji, međutim trenutno je samo petoro njih dobilo certifikate od strane agencije SPARK, ostali još uvijek nisu ušli u proces nostifikacije. Ali, Edis Jonuzi naglašava da ako se u međuvremenu ne riješi ovo pitanje, da će se i ostali suočiti sa istim problemom.
Zbog nepriznavanja diploma iIi nedobijanja licence za rad, ova grupa mladih Bošnjaka primorana je baviti se poslovima koji nisu u njihovoj struci i za koje nisu kvalifikovani ili, pak, uopšte nisu u radnom  odnosu. Edis trenutno radi u turskom KFOR-u kao prevodilac.
“Meni je u suret izašao turski KFOR u kome radim kao prevodilac. I ostale kolege rade razne poslove jer se od nečega mora živjeti i preživjeti. Dosta je teško kada gledate jednog inžinjera, fizioterapeta, stomatologa ili bilo koga drugog kako radi na građevini samo da bi preživio. Onda se čovjek upita zašto se uopšte školujemo. Završtiti fakultet i zavrsiti na građevini, zaista je tužno, tužno je za sve nas” , zaključuje Jonuzi.
Kako je navedeno, bošnjački studenti su na problem naišli u trenutku kada su u Ministarstvu Zdravlja Kosova pokušali da dobiju licencu za rad. Njihov zahtijev je odbijen od strane Borda za licenciranje ljekara. Predsjednik tog Borda, Hysni Bajrami je u izjavi za Radio Kosovo, program na Bosanskom jeziku, rekao da, kako bi se izdala licenca studentima koji su studije završili u Srbiji, potreban je dopis od strane ministarstva obrazovanja u kome će stajati da li su diplome validne ili ne, uprkos tome što su one podvrgnute agenciji SPARK te da će ministarstvo zdravstva odmah nakon dobijenog dopisa od MONT-a izdati licencu za rad.
“Mi znamo da je postignut sporazum. Ministar zdravlja je poslao pismo ministarstvu obrazovanju u kome se treba navesti da li su te diplome validne, tražili smo mišljenje ministarstva obrazovanja po tom pitanju. Samo to smo tražili, ništa drugo. Odgovor nismo dobili”, izjavio je predsjednik  Borda za licenciranje ljekara, pri ministarstvu Zdravlja, Hysni Bajrami.
Za druge strane, zamjenik ministarstva za obrazovanje, Usmen Baldži ističe da je upoznat za problemom studenata iz Prizrena te da problem vidi u   ministarstvu zdravlja zato što se, prema njemu, ono treba, za traženi dopis obratiti uredu premijera, odnosno delegaciji potpisnici postignutog sporazuma i agenciji SPARK koja tehnički sprovodi sporazum.
“Ministarstvo zdravlja je u ovom slučaju problem a ne ministarstvo obrazovanja. Ministarstvo zdravlja u slučaju ako želi da zatraži tumačenje, a ne mora, to treba da traži od Brisela tačnije od ureda od premijera, od zamjenice premijera Edite Tahiri koja je u Briselu bila na čelu delegacije koja je dogovorila implemenetaciju odnosno priznavanje diploma na ovaj način. Tumačenje validnosti diploma takođe može potražiti i od SPARK-a”, kazao je zamjenik obrazovanja Usmen Baldži.
On je mišljenja da problem nepriznavanja stoji u reciprocitetu dvije zemlje, jer postoje slučajevi da stidentima koji su iz Srbije a koji su studije završili na Kosovu.
“Najčešće je to slučaj sa studentima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, ne priznaju im se diplome u Srbiji. Možda je ovaj problem nastao iz tog razloga i predstavlja neku mjeru reciprociteta”, izjavio je Baldži.
Radio Kosova, program na bosanskom jeziku