Uprava i članovi najstarijeg bošnjačkog KUD-a Šarski Behar iz Prizrena, suočeni sa velikim finansijskim poteškoćama i nedostatkom prostorija za rad, sazvali su konferenciju za medije.

Na skupu upriličenom u restoranu Ambijent u Prizrenu, aktivisti ovog društva koje djeluje od 1991. godine, su od prisutnih predstavnika bošnjačkih političkih subjekata na lokalnom i centralnom nivou te biznisa, zatražili podršku, koja bi, kako su naglasili, trebala biti dugoročna i institucionalna.
Rasim Demiri, predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka je naglasio da nijedno kulturno umjetničko društvo ne bi smjelo doći na ovaj nivo, s obzirom da smo, kako navodi Demiri, imali direktora Direktorijata za kulturu, omladinu i sport.
"Jedina institucija koja je u svaka doba bila sprema da pokaže ono što zna jeste 'Šarski Behar' i mi smo svjesni problema kojih imate, i kao jedino rješenje jeste da tražimo spas i održavanje kroz institucije. Naša vrata su vam uvijek otvorena, kako za vas tako i za 'Podgorske bisere' i za 'Svjetlucave bisere'. Za nas ste svi vi ambasadori", rekao je Demiri.
Ćerim Bajrami, zamjenik ministra za dijasporu je najprije istakao da je "Šarski behar" bio i ostao jedan od bajraktara bošnjačke kulture na Kosovu.
"Mislim da je potrebno da 'Šarski Behar', 'Podgorski biseri', 'Svjetlucavi biseri', 'Đerdan' formiraju jedno zajedničku asocijaciju bošnjačkog folklora na Kosovu s jednim jedinim ciljem - da se lakše probijate do institucija sistema i da mnogo lakše dolazite do finansiranja vaših aktivnosti", rekao je Bajrami.
Predsjednik Centra demokratske unije, Hamza Balje je između ostalog rekao da su na Međunarodnom takmičenju djece u Izmitu bili najsvjetlija tačka.
"Što se tiče finansija, to je rak rana svih društava, jer su neprofitabilna društva. U svojstvu političara kažem da ćemo se založiti u svim institucijama, da ćemo pružiti ruku i potražiti", naglasio je Balje.
Muso Salihi, odbornik ispred koalicije Vakat je najprije istakao da "Šarski Behar" stalno treba imati program jer ih bez toga niko ne može finansijski podržati.
"Da radite u katastrofalnim uslovima je svima nama poznato. Htio sam da ovaj KUD pretvorimo u instituciju preko bošnjačkog centra, da u direktorijatu bude na obaveznom budžetskom trošku", kazao je Salihi.
Duda Balje, poslanica u Skupštini parlamenta Kosova je naglasila da institucionalna podrška ide jako sporo, da se sada formira lokalna vlast i da su finansije već podijeljene.
"Ako tražite nešto novo, to treba finansijski da se uklopi i inkorporira. Moguće rješenje je da se mi učlanimo u vaše društvo i da kao svi članovi plaćamo mjesečnu članarinu", rekla je između ostalog Duda Balje.