Tradicija i običaji u životu jednog naroda, uz jezik i vjeru, najpresudnije utiču na stvaranje i očuvanje etničkog identiteta jedne zajednice. Svečanost "Hatma dova" je posebna radost u životu Bošnjaka i ona je kroz vrijeme našla mjesto u njihovoj tradiciji. Ta tradicija je posebno izražena u Gornjem Ljubinju kod Prizrena gdje je danas 19 polaznika vjerske obuke, 7 dječaka i 12 djevojčica, izučilo "Hatma dovu".

Ovo je četvrta generacija koja je vjersku obuku završila kod imama Fatmira ef. Sezairija od kada je imam u ovom najvećem selu u Župi. Prije njega je imam rahmetli Fehim ef. Osmani izveo 40 generacija svršenih polaznika Hatma dove.
Polaznici su prisutne oduševili postignutim znanjem, lijepim i tečnim učenjm Kur’ana, a program je bio prožet i učenjem ilahija.
Pored  prisutnih džematlija ovu svečanost su svojim dolaskom uveličali skoro svi imami iz Župe i Podgore i predstavnici Islamske zajednice u Prizrenu.
Sudionici današnje lijepe priče su: Adela Fetović, Lejla Hodža, Semra Mujkić, Leonida Šaipi, Šeherzada Šaipi, Almina Bajrami, Elda Ademi, Amina Bajrami, Linda Ademi, Semina Ibra, Amina Hodža, Anesa Fazliji, Fejzula Rama, Muharem Rama, Ermin Meta, Zaim Ibra, Arnel Redžepović, Vehid Sezairi i Halis Ademi.
Po završetku programa, svi polaznici vjerske obuke su dobili pohvalnice kao lijepo sjećanje na ovaj događaj.