Doajen bošnjačke književne teorije i esejistike

Iznenada, nakon kratke bolesti, danas je u Peći na ahiret preselio doajen bošnjačke književne teorije i esejistike akademik Alija Džogović.

Dženaza će se obaviti sutra (petak) u njegovom rodnom Laholu kod Bijelog Polja u Crnoj Gori. Polazak iz Peći je u 10 časova. 
Akademik Alija Džogović, dugogodišnji profesor, pjesnik, znanstvenik, lingvista, antropolog, etnolog, istraživač, teoretičar savremene i tradicionalne bošnjačke književnosti i jedan od naznačajnijih onomastičara i dijalektologa Balkana, rođen je 1929. godine u Laholu kod Bijelog Polja, u Sandžaku.
Osnovnu školu završio je u Zatonu, a gimnaziju u Peći. Književnost i jugoslovenske jezike diplomirao je 1955. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
Ovaj doajen bošnjačke književne teorije i esejistike je umijeću pisanja i čarima poezije podučavao brojne generacije mladih.
U zadnje dvije decenije, posebno poslije 2000. godine, radio je na afirmaciji književne tradicije, jezika i kulture Bošnjaka, na projektima reforme školstva i izrade novih nastavnih planova i programa za bošnjačku nacionalnu zajednicu na maternjem bosanskom jeziku na Kosovu i u Sandžaku.