Zajednička konferencija Koalicije Vakat i CDU-a

Povodom izostanka dogovora o zajedničkom djelovanju bošnjačkih političkih predstavnika, predstavnici Koalicija Vakat i Centra demokratske unije su danas u Prizrenu na zajedničkoj konferenciji iznijeli različite stavove.

Rasim Demiri, predsjednik DSB-a kaže da je Koalicija Vakat i dalje za dogovor i da su istog trenutka spremni da potpišu sporazum o zajedničkom djelovanju u gradskoj skupštini kroz odbornički klub svih bošnjakih zastupnika. On ističe da podjela pozicija u vlasti nije razlog nepostizanja dogovora jer se još uvijek nije govorilo o zahtjevima. Za zamjeničko mjesto predsjednika opštine Prizren, koje je koalicioni partner PDK obećao njima ali i Novoj demokratskoj stranci, predlaže da na to mjesto bude nestranačka ličnost iz bošnjačke zajednice.

Predsjednik Centra demokratske unije Hamza Balje kaže da je razlog ne postizanja dogovora netransparentnost političkih predstavnika bošnjačkih stranaka. 
Na pitanje novinara RTK da li neprisustvo predstavnika Nove demokratske stranke znači odustajanje od zajedničkog nastupa i da li je problem u pozicijama koje su dogovarali sa vladajućom strankom PDK, Demiri je odgovorio da su oni spremni da nastave pregovore.
"Koalicija Vakat je i dalje spremna da nastavi sa pregovorima, naravno to ćemo i učiniti sa CDU-om, razgovaraćemo o daljim koracima. Nismo se razišli zbog pitanja podjele vlasti jer se još uvijek nije govorilo o zahtjevima. Iz tog razloga ne možemo reći da su naši zahtjevi uzrok", rekao je Demiri, dok Hamza Balje ističe da su razlog rokovi.
"Mislim da je razlog predsjednice NDS-a neki rok koji je dat od strane vladajuće partije PDK, taj je rok navodno bio 17. januar 2014. DSB, članica koalicije Vakat tog dana nije donijela zahtjeve koji su trebali biti proslijeđeni Vladi, odnosno PDK-u. CDU je spreman za razgovore i dogovore, nismo upoznati da su postavljeni rokovi. Opet pozivam sve političke subjekte da se ujedinimo, da razgovaramo hladnih glava i da odradimo ovaj posao koji je u interesu bošnjačke zajednice", istakao je Balje.
Šta će se dogoditi ukoliko ne uspiju dobiti ono što je vladajuća partija obećala, da li to znači da neće ulaziti u koaliciju na lokalnom nivou i kako će se to odraziti u koaliciji na centralnom nivou, bilo je slijedeće pitanje novinara.
"U kampanji smo govorili da ćemo, ukoliko budemo dobili dobar dio glasova, realizovati projekte koje sam naveo. Ukoliko vlada ne izađe sa konkretnim prijedlozima, pogotovo vezano za formiranje novih opština, što je premijer Hashim Thaçi u više navrata obećao, Koalicija Vakat će ozbiljno razmotriti da li će ući u Vladu ili će ostati u opoziciji. Ukoliko, međutim, ne bude ispunjen ni miminum naših zahtjeva, mi sigurno nećemo biti dio buduće vlasti", rekao je Demiri.
"CDU je novi politički subjekat i krenuli smo na izbore sa određenim obećanjima našim biračima koja smo dali na osnovu dogovora sa vladajućom partijom, i što se tiče prizrenske a i dragaške opštine. Na osnovu toga je sklopljen koalicioni sporazum. Ako ne dođe do realizacije tih obećanja, normalno da ćemo se mi povući i donijeti jedan stav kako ćemo dalje djelovati. Ključno pitanje je zašto PDK ne bi ispunila obećanje. Mi smo koalicioni partneri i donijeli smo pobjedu i u opštini Prizren i u opštini Dragaš. Naše partije su aktivno učestvovale u pobjedi vladajuće PDK. Mislim da ne postoji nikakva sumnja da neće ispoštovati koalicione dogovore", istakao je Hamza Balje.