Iznijeti problemi bošnjačke zajednice u KVZ-u

Nedovršen proces decentralizacije, nezaposlenost, nedostatak udžbenika u procesu obrazovanja na bosanskom i nostrifikacija fakultetskih diploma, najbitniji problemi sa kojima se susreće bošnjačka zajednica na Kosovu.

Danas je u Prištini održan sastanak Konsultativnog vijeća za zajednice, kojim je predsjedavala predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.
Konsultativno vijeće za zajednice, kao ustavna kategorija, je najvažniji forum gdje sve zajednice Kosova, zajedno, razgovaraju i grade politiku za bolju zastupljenost u institucijama i društvu, bez etničkih ili vjerskih razlika, rekla je predsjednica Atifete Jahjaga na otvaranju sastanka.
"Republika Kosovo je naša zajednička država, država svih zajednica koje su posvećene izgradnji zajedničke budućnosti. Zajednice na Kosovu su vrijednost društva, koje teži evropskim integracijama i boljoj budnućnosti. To možemo ostvariti zajedno, mi ravnropravni građani Kosova", istakla je Jahjaga.
Zamjenik predsjedavajućeg u Konsultativnom vijeću za zajednice ispred bošnjačke zajednice, Izudin Sagdati je na sastanku iznio najbitnije probleme sa kojima se susreće ova zajednica, izdvojivši nedovršen proces decentralizacije, nezaposlenost, nedostatak udžbenika u procesu obrazovanja na bosanskom i nostrifikaciju fakultetskih diploma.
Obraćanje Izudina Sagdati prenosimo u cijelosti:
Meni je, kao predstavniku bošnjačke zajednice, pripala čast da vam se obratim kako bih vas upoznao sa problemima sa kojim se susreće bošnjačka zajednica.
1) Primarni problem Bošnjaka Kosova je nedovršen proces decentralizacije. Ideja o kulturnoj autonomiji Bošnjaka datira još od početka devedesetih godina prošlog vijeka, međutim, političke prilike toga vremena nisu bile adekvatne za realizaciju ideje. Pozitivne političke promjene na Kosovu, te sticanje nezavisnosti, dale su nam nadu da konačno možemo realizovati ideju, pa smo jasno istakli da želimo tri bošnjačke opštine (Rečane, Restelicu i Vitomiricu). Treba napomenuti da ovi regioni ispunjavaju sve uslove da budu samostalne opštine i jedini uslov za to je politička volja većinske zajednice!
Koliko je ovo pitanje važno za nas govori i činjenica da su svi bošnjački politički subjekti na proteklim lokalnim izborima istakli kao primarni problem proces decentralizacije.
2) Problem nezaposlenosti, kao i većinu građana Kosova, ne zaobilazi ni Bošnjake. Mi iz Konsultativnog vijeća, tj. radna grupa za zapošljavanje u saradnji sa sekretarijatom Vijeća, smo uradili jednu analizu koja nam je pokazala da se zakon o procentu zapošljenih pripadnika zajednica u državnim institucijama ne poštuje u cijelosti. Veoma je mali broj institucija koje imaju 10 posto zapošljenih iz zajednica. Nažalost, veći je broj institucija koje nemaju nijednog zapošljenog iz redova zajednica, nego li onih koji su ispunili kvotu od 10 posto.
Međutim, rješavanje problema nezaposlenosti mi vidimo kroz investicije u privatni sektor.
3) Treći problem je proces obrazovanja. Naime, 14 godina se izvodi nastava na bosanskom jeziku, a državne institucije još nisu obezbjedile udžbenike za osnovne i srednje škole Bošnjacima. Jedino opravdanje koje dobijamo od Vlade je nedostatak finansijskih sredstava! Da li je državi problem da izdvoji par stotina hiljada eura iz budžeta kako bi bošnjačka nastava bila ravnopravna drugim nastavama na Kosovu?
Kvalitet postojećih udžbenika je priča za sebe. Umjesto da uvezemo stručnjake iz regiona koji su kompetentni za pisanje udžbenika, vlada bira lokalne autore koji često nisu kompetentni da obave taj posao.
4) Nostrifikacija fakultetskih diploma je još jedan problem sa kojim se suočavamo. U nedostatku adekvatnih rješenja na Prištinskom Univerzitetu, naši studenti su tražili rješenje u državama u regionu. Tek zadnjih par mjeseci je nostrifikovano nekoliko diploma. Diplomci sa univerziteta u Mitrovici su posebna priča. Diplomiraju, žele ostati na Kosovu, a mi im ne dozvoljavamo da ravnopravno konkurišu na trištu rada. Šta im drugo preostaje nego da egzistenciju traže u zemljama Evropske unije.
Ovo su samo neki od problema sa kojima se suočava bošnjačka zajednica na Kosovu. Nadam se da postoji politička volja da se barem neki od navedenih problema riješi.