U organizaciji KUD-a "Šarski Behar"

Juče je u Prizrenu u organizaciji KUDA-a "Šarski Behar" odražana debata posvećena mladima i problemima sa kojima se susreće omladina u našoj zajednici.

Debatu je najprije pozdravio Edis Maksuti, menadžer KUD-a "Šarski Behar", koji je sve prisutne upoznao sa statistima debate; Almira Rahmani,, profesionalni fotograf, Mirza Sagdati, uspješan student koji studira u Finskoj, Duda Balje, poslanica u Parlamentu Kosova, Edis Buci Jonuci, sekretar ovog KUD-a, Anel Avdija, imam u selu Grnčaru i Nihad Šabani, student kriminologije Univerziteta u Sarajevu.
Poslanica Duda Balje je govorila kako žena nailazi na probleme tokom školovanja, zapošljavanja i u samom poslu.
"Ako nemate priliku, džaba vam je sve. Koliko god da ste inteligentni, koliko god da se trudite, prilika je bitna jer je to odskočna daska. Da li ćete se snaći u toj prilici to je opet stvar individue. Nikome se u životu ne dešavaju iste stvari", rekla je, između ostalog Balje.
Mirza Sagdati, koji studira u  Finskoj je govorio o svojim iskustvima kao i o mogućnostima studiranja naše omladine u Finskoj.
"Ako jedna ženska osoba može da nauči sve naše običaje i tradiciju, koja je za mene prekomplikovana, onda sigurno može da završi i puno više od samog fakulteta, za šta je najbitnija podrška roditelja", rekao je Sagdati i dodao: "S obzirom da na Kosovu ima veliki broj studenata koji imaju ogroman potencijal, u toku projektu koji našu omladinu šalje na studije u Finskoj."
Almira Rahmani, profesionalni fotograf je istakla kroz koje je sve poteškoće prošla, a ono što joj najviše smeta je činjenica da ćemo uvijek biti manjina i da će uvijek postojati diskriminacija.
Apsolvent kriminologije Univerziteta u Sarajevu, Nihad Šabani istakao je da se isti problemi dešavaju i na studijama vam granica naše države.
"Profesori naše studente Bošnjake posmatraju iz svog ugla i to se odražava na uspjeh", rekao je, između ostalog, Šabani.
Efendija Anel Abdiji istakao je važnost ostanka omladine na ovim prostorima i sa vjerske strane ukazao na važnost i potrebe obrazovanja.
"Prvo što je Allah dž.š objavio je ikre 'Uči i čitaj'. Pero učenjaka je vrijednije nego namaz neučenjaka. Ne smijemo više dozvoliti da ijedan omladinac napusti Kosovo, moramo se boriti za njihov ostanak", naglasio je Abdiji.