Razjedinjeniji nego ikada

Bošnjaci na izbore na Kosovu izlaze razjedinjeniji nego ikada. Od više desetina hiljada, koliko ih ima, imaju deset izbornih lista. Kako se to odražava u Prizrenu - gdje živi najveći broj kosovskih Bošnjaka?

Vodeći računa samo o svojim ličnim ili partijskim interesima, pojedini prizrenski politički predstavnici često ne biraju mjesto, vrijeme i sredstva kako bi naškodili suparničkom političkom taboru i dokazali da su samo oni ti "koji treba da predstavljaju Bošnjake", prenosi Deutsche welle.

Tragikomična je situacija kada se na upotrebu predaju pojedini infrastrukturni objekti. Pred visokim državnim zvaničnicima često su mučne scene dokazivanja ko je šta započeo, inicirao ili završio.

Osvrćući se na (ne)rad bošnjačke koalicije VAKAT, Emilija Redžepi, poslanica parlamenta Kosova i predsjednica Nove Demokratske stranke (NDS), se tako prije nepunih mjesec dana na proslavi Dana Bošnjaka, pred izaslanikom premijera Kosova pozvala na "revoluciju koju su uzburkali 2009." njihovim stupanjem na političku scenu.

Izlazak iz mraka

"Zahvaljujući toj revoluciji, mi smo kao zajednica uspjeli da izađemo iz mraka, zatočeništva u kojem su nas držali čitavu deceniju, bez informacija, bez mogućnosti donošenja odluka, gdje smo bili dotakli dno dna. Gdje smo bili izgubili svako pravo koje nam prema zakonima i ustavu Republike Kosova i pripada."

Rasim Demiri, predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka (DSB), članice koalicije VAKAT, poslanik i potpredsjednik Skupštine Kosova, je na otvaranju predizborne kampanje zato poručio: "Nema jezika mržnje i izazivanja netrpeljivosti. Bošnjačka zajednica je umorna od svega toga."

Ali, samo nekoliko dana nakon toga, za Kurban bajram, neko je na vrata kancelarije DSB-a u Prizrenu postavio plakat NDS-a. To je bio povod da VAKAT podnese Centralnoj izbornoj komisiji tužbu protiv tog političkog subjekta. Iako su Bošnjaci u Prizrenu druga po brojnosti zajednica, odmah iza Albanaca, uvijek su bili lošije plasirani od, recimo Turaka, kojih je i nekoliko puta manje. Razjedinjeni nisu mogli da budu više zastupljeni u vlasti.

Razočarani Bošnjaci napuštaju Kosovo

I to što su svi sklopili koaliciju sa Demokratskom partijom kosovskog premijera Hashima Thaçija mnogi, poput Nedžada Suljevića, dobrog poznavaoca bošnjačke političke scene, smatraju "nepromišljenim činom".

"Šta zauzvrat dobijaju bošnjačke političke partije? Dobiće nekoliko nevažnih mjesta u opštinskim direktorijatima, a biće - kao i u mandatu na izmaku - vođeni od strane Albanaca. Biće, dakle, samo njihove marionete", kaže Suljević.

Prema riječima Ismaila Ramovića, direktora nevladine organizacije "Bošnjački intelektuelni krug", posljedice te razjedinjenosti su pogubne:

"Mi imamo sve manji broj Bošnjaka. Ta brojka rapidno pada, pa smo mi od stanovništva koje je na Kosovu brojalo pet procenata, pali na ispod dva procenta".

A koliko su Bošnjaci razočarani nejedinstvom svojih političkih predstavnika možda najbolje ilustruju riječi Selima Džaferija: "Dok Bošnjaci ne budu zajedno - nikad za nikoga neću da glasam."