Prijedlog o rotacionom održavanju proslave

Zuhra Kani, učiteljica u nastavi na bosankom jeziku O.Š. Bedri Gjinaj u Mitrovici, je zajedno sa svojim kolegama došla na ideju da se ove godine centralna manifestacija Dana Bošnjaka održi u Mitrovici, jer kako je kazala, u Mitrovici se nikada do sada nije održala centralna proslava. Sve šta je proteklih godina bilo organizovano bilo je veoma simbolično, kazala je Kani. Ono što je interesantno je to da je u toj ideju uključena međugranična saradnja sa Novim Pazarom, Rožajem, te ostalim mjestima gdje žive Bošnjaci.

“Ove godine smo planirali cjelodnevni program, planirali smo međugraničnu saradnju sa Kulturno-umjetničkim društvima iz Novog Pazara, Rožaja i ostalih mjesta gdje žive Bošnjaci. Prema predviđenom planu aktivnosti, ujutru bi uslijedio doček gostiju koji bi kasnije prošetali gradom, upoznali sa našom školom u kojoj se odvija nastava na Bosanskom jeziku, zatim sa kancelarijom za manjine te sa ljudima iz javnih ustanova. Na trgu smo planirali održavanje defilea svih gostiju, promociju bošnjačke narodne nošnje i održavanje programa. Nakon toga planirali smo održavanje pograma  i u Kulturnom Centru u kome bi svi učestvovali, a potom je planirana i zakuska u obliku tradicionalne bošnjačke kuhinje. To su nam bile osnovne stavke koje smo htjeli da predložimo”, izjavila je Zuhra Kani, koja naglašava da su se sa tim projekt-prijedlogom obratili Bošnjačkom Savjetu Kosova (BSK) kako bi im  finansijski pomogli da realizuju projekat za koji je potrebno oko 2.400 eura. Međutim, njihov odgovor je bio da će sredstva po opštinama biti izdvajana na osnovu broja stanovnika bošnjačke zajednice.
Kani dalje kaže  da će u  slučaju da se održi sastanak sa pedstavnicima BSK-a biti predloženo da se Centralna manifestacija proslave Dana Bošnjaka održava rotacino.
“Pošto po statistikama samo je južni dio Mitrovice obuhvaćen u popisu koji je organizovala Vlada Kosova a sjeverni dio nije ušao u tu statistiku, sredstava nije bilo dovoljno, mi smo dobili smao 350 eura i rečeno nam je da ako bude selo Rvatska htjelo da sa nama učestvuje u aktivnostima, da i njima pripada isto toliko novčanih sredstava. Ako se budemo sastali sa Organizacionim Odborom, imamo prijedlog  da se rotacionom tehnikom izvede proslava praznika. Da se, recimo, jedne godine započne sa proslavom 25. septembra u Mitrovici, 26. u Peći, 27. u Prizrenu, a 28. u jednim od tih gradova ali da bude centralna proslava gdje bi svi došli ali da to ne bude samo u Prizrenu već i u Peći, Mitrovici i ostalim bošnjačkim sredinama. Tako da svi osjetimo slast te naše proslave”, kazala je ona.
Mejdin Saliji, predsjednik  BSK-a potvrdio je da je dobijen prijedlog za proslavu dana Bošnjaka od strane organizacije za žene koju vodi Zuhra Kani, te i iz ostalih bošnjačkih sredina.
“Imamo inicijateive iz Mitorvice od strane organizacije za žene koju vodi Zuhra Kani, dobili smo projekte iz sela Rvatske, pećko-istočkog kraja, dragaškog kraja i mi ćemo te projekte da podržimo”, zaključuje Saliji.
Bošnjačka zajednica na Kosovu od proglašenja neovisnosti proslavlja Dan Bošnjaka, 28. septembar. To je omogućeno novim Zakonom o praznicima na Kosovu, koji je usvojila Skupština Republike Kosovo.
Da podsjetimo, Bošnjaci Kosova su se opredijelili za ovaj datum, zato što je 28. i 29. septembra 1993. godine, uz prisustvo oko 1000 vodećih intelektualaca, političkih predstavnika i gostiju u Sarajevu održan Svebošnjački sabor na kojem je jednoglasno prihvaćena inicijativa dvojice visokih intelektualaca, akademika dr. Muhameda Filipovića i književnika rahmetli Alije Isakovića, da se povrati historijsko ime Bošnjak, a naziv musliman ostane u upotrebi u domenu konfesionalne oznake, tj. da označava pripadnike Islama.
Kompletnu organizaciju proslave predvodi Bošnjački savjet Kosova, sa projektima predstavnika nevladinih organizacija članica ovog tijela. Inače Vlada Kosova je ove godine izdvojila 15 hiljada eura za organizaciju Dana Bošnjaka, za razliku od predhodnih godina kada je bilo izdvajano po 20 hiljada.
Kako teku pripreme oko proslave ovog praznika razgovarali smo sa Mejdinom Saljijim, predsjednikom  Bošnjačkog Savjeta Kosova:
“Bošnjaci na Kosovu imaju prilike da slave svoj najveći nacionalni praznik na Kosovu, Dan Bošnjaka. Ove godine pod potkroviteljstvom Vlade Kosova i pojedinih drugih organizacija će isto tako biti realizovane, nadam se na najbolji mogući način, aktvnosti koje želimo da sprovedemo tokom tih dana. Prošle godine smo imali više sportskih aktivnosti, međutim Organizacioni odbor je donio odluku da se ove godine više usredsredimo na kulturu. Imaćemo pozorišnih predstava, defile kulturnih umjetničih društava kao i koncerte narodne muzike. Organizacioni odbor u proširenom sastavu je protekle nedjelje održao sastanak u Prizrenu i odlučio da se i ove godine kao i proteklih godina proslava Dana Bošnjaka održi na cijeloj teritoriji Kosova. Kada to kažem mislim i na najsjeverniji dio gdje žive Bošnjaci, selo Rtvatku, zatim i u pećko-istočkom kraju, dragaškom, prištinskom kraju te prizrenskom”, kazao je Saljiji.
Ipak  Bošnjaci u Mitrovici ne odustaju od ideje te su se za finansijsku pomoć obratili i opštinskim organima u nadi da će dobiti pozitivan odgovor jer kako kaže učiteljica Kani, Bošnjake Mitrovice su svi marginalizovali.
“Osim zahtjeva koji smo poslali preko ovog projekta mi smo po jedan zahjtev poslali predsjedniku opštine Mitrovica, zamjeniku predsjednika opštine koji je iz manjinske zajendice, kancelariji za manjine i Departamentu za sport, omladinu i kulturu. Njima smo se obratili za putne troškove za goste iz Rvatske, zatim za goste iz Novog Pazara i Rožaja. Još uvijek nemamo odgovora ali se nadamo pozitivnom odgovoru, i onda bi to ipak bilo na nekom većem nivou jer zaista Mitrovicu su svi zaboravili, Bošnjake Mitrovice su svi marginalizovali. Mitrovica ionako ima svojih problema i Bošnjaci tog grada ne znaju da li postoje i gdje”, izjavila je učiteljica Zuhra Kani.
Meliha Murić Januz