Press konferencija DSB-a

Pokretanje procesa dobijanja opština ne smatramo ničijom milošću, nego obavezom institucija i Vlade Kosova analogno odredbama Ahtisaarijevog dokumenta i Ustava Kosova, gdje pored ostalog stoji da predstavnici vlade treba da pristupe razgovorima sa građanima u sredinama u kojima se ispunjavaju kritriji za formiranje novih opština, rekao je Džezair Murati, savjetnik premijera Kosova na press konferenciji Demokratske stranke Bošnjaka.

U novootvorenim prostorijma u Rečanu Demokratska stranka Bošnjaka je održala redovnu konferencija za štampu, na kojoj su pored predsjednika stranke Rasima Demirija prisustvovali i  poslanica Duda Balje, savjetnik premijera Kosova Džezair Murati, zamjenik ministra dijaspore Ćerim Bajrami i članovi Izvršnog odbora stranke.
Predsjednik stranke i zamjenik predsjednika Skupštine Kosova Rasim Demiri je u uvodnom dijelu govorio o aktuelnostima u bošnjačkoj zajednici sa posebnim akcentom na proces decentralizacije, projekte u bošnjačkim sredinama kao i odnosu centralnih institucija sa lokalnom vlašću, gdje DSB ima svoje predstavnike.
“Mnogi se problemi u bošnjačkoj zajednici odlažu ili ne rješavaju. Jedan od najvećih problema koji se ne rješava je pitanje decentralizacije, odnosno formiranje novih opština - Rečane, Gora i Vitomirica”, rekao je Demiri i dodao:

Posebno zanimanje su novinari pokazali za proces decentralizacije, a na pitanja su odgovarali Džezair Murati, Ćerim Bajrami i Duda Balje.