Bošnjačko kulturno-umjetničkko drtuštvo "Podgorski Biseri" i etnološko kulturno umjetničko društvo "Mladi Talenti" iz Prizrena učestvovali su od 02. do 06. jula 2013. godine na trinaestom Međunarodnom festivalu folklora i etnologije u Turskoj u opštini Develi koja pripada gradu Kajseri.

Oni su na najbolji mogući način promovisali i prikazali igre, pjesme, tradicionalnu nošnju, kulturu i kulturnu baštinu, ne samo Bošnjaka Republike Kosova, več i svih Kosovara. 
Na šest nastupa koji su održani na Trgu Kemala Ataturke u centru grada, danju i u večernjim satima, publika koja je u velikom broju bila prisutna bila je oduševljena igrom, nošnjom, tradicijom i pjesmom i svaka je aplauzom nadrađivana.
Posebno treba naglasiti da je festival bio otvoren izložbom "tradicionalne nošnje Bošnjaka Republike Kosova" u kulturnom centru grada a izložbu je otvorio dogradonačelnik grada Izmira dr Kemal Basjak, koji je bio i počasni gost ovog festivala.
Prve večeri djevojke su bile obučene u svadbarsku tradicionalnu nošnju, koja je svojim šarama i koloritom bila hit večeri. Te večeri je gradonačelnik Husem Kajmak Kosovarima podijelio zlatne plakete, po prvi put poslije devet godina uspješnog rada, za najbolju nošnju na festivalu.
Drugog dana dva puta smo nastupili u centru grada, dok je trećeg dana program bio organizovan na gradskom stadionu, gdje su članovi i rukovodstvo dobili zlatne medalje kao učesnici na ovom velikom Međunarodnom festivalu folklora i etnologije. 
"Bilo bi nezahvalno ne spomenuti ime jedne ličnosti, velikog kulturnog radnika i entuzijaziste, dr Osman Bajmak, koji nas je pozvao da učestvujemo na Međunarodnom festivalu folklora i etnologije, koji će biti održan oktobra mjeseca tekuče godine u Izmiru", rekao je etnolog profesor Sadrija Bajra.
Vrijedi napomenuti i da je ovo "Podgorskim Biserima" bio dvadeseti Međunarodni festival folklora i etnologije, ali po prvi put su dobili i Republici Kosovo zaslužno donijeli zlatnu plaketu i zlatnu medalju za učešće i najbolju nošnju.
Na ovom festivalu mladi Bošnjaci su izgradili nove mostove prijateljstva što je glavni cilj festivala.