Održana Izborna skupština

Na trećoj Izbornoj skupštini Bošnjačkog savjeta Kosova koja je održana danas u Prizrenu izabrano je predsjedništvo i predsjedavajući ovog udruženja bošnjačkih nevladinih organizacija. Mejdin Saliji je novi predsjedavajući BSK-a.

Skupština je otvorio predsjedavajući organizacije Isak Meta koji je podnio izvještaj o dosadašnjem radu Bošnjačkog savjeta Kosova. On je naveo uspjehe koje je posljednjih godina postigao Savjet ističući da je BSK članica Asocijacije kosovskih NVO - CIVIKOS i da je potpisan sporazum sa Preporodom i Sarajeva.
"Odvojili smo naš praznik od politike i odlučili smo da mi Bošnjaci Kosova zajednički proslavljamo Dan Bošnjaka. Pozivali smo na zahtjev za dobijanje tri bošnjačke opštine i više puta javno pozivali na političko jedinstvo. Uložio sam puno truda i vremena kao i cijelo predsjedništvo da danas BSK bude ono što jeste - respektibilan faktor bošnjačke zajednice, simbol zajedništva i jedna od nada za svjetlu budučnost naše zajednice", rekao je, između ostalog, dosadašnji predsjedavajući BSK-a Isak Meta.
Zatim se Skupštini obratio Zaim Elezi koji je prisutnima objasnio na koji način će se izvršiti glasanje za predsjednistvo i predsjedavajućeg BSK-a. 
Nakon što je izabrana petočlana komisija i usvojen izvještaj o dosadašnjem radu BSK-a odlučeno je da predsjedništvo čine sedam člana i to, po jedan član iz Dragaša, Peći, Prištine i sjevernog dijela Kosova, a da tri člana budu iz prizrenskog regiona.
U predsjedništvu Bošnjakog Savjeta Kosova su izabrani - Fehmija Murati (Svjetlucavi biseri - Priština), Mejdin Saliji (VKBIK, Prizren), Behar Brenoli (Omladinska organizacija Kruševo, Dragaš), Isak Meta (Vrelo, Prizren), Ismet Salković (Futura, Rvatska), Seid Abazi (Ozon, Rečane) i Nijaz Mehović (Ljiljan, Peć).
Za izbor presedavajućeg ove organizacije predloženi su svi kandidati članova predsjedništva. Fehmija Murati i Mejdin Saliji su imali isti broj glasova pa se išlo na slijedeći krug glasanja gdje je za predsjedavajućeg Bošnjačkog savjeta Kosova izabran Mejdin Saliji.
Prijem novih članica i dopuna i izmjena statuta bile su slijedeće tačke dnevnog reda Skupštine BSK koja je nakon nekoliko diskusija uspješno privedena kraju.