Saopštenje Kancelarije NDS-Rečane

Veliki broj mještana Župe se obratilo kancelariji NDS-a u Rečanu u vezi izletnika koji narušavaju letinu i ne poštuju privatnja imanja. Povodom ovog problema kancelarija NDS-a oglasila se saopštenjem za javnost kojeg prenosimo u cjelosti:

Saopštenje za javnost Kancelarije NDS-Rečane
Zbog velikog broja mještana Župe koji su se obratili našoj kancelariji, a u vezi izletnika koji uništavaju ljetinu koja se trenutno sakuplja u Župi, apelujemo na sve potencijalne izletnike da budu savjesni i da poštuju privatna imanja kao i da vode računa o usjevima koji nekome u Župi život znače. 
Ovom prilikom obavještavamo sve one koji su nam se obraćali u vezi najezde skakavaca u regiji Župe, da smo upoznali nadležne institucije koje su već izašle na teren i uzele uzorke.
Takođe koristimo priliku da uputimo javni apel svim nadležnim institucijama a u vezi Familijarnog centra porodične medicine u Rečanu, kao i Policijske stanice u Sredskoj. Naime, obje ove institucije imaju problema sa manjkom radne snage, odnosno sa nedovoljnim brojem upošljenih. Familijarni centar porodične medicine u Rečanu svojevremeno je zapošljavao 18 radnika (tri ljekara opšte prakse, dva stomatologa, dva puta nedjeljno: internista, ginekolog, pedijatar) a danas je upošljeno samo šest radnika (jedan ljekar opšte prakse, jedan stomatolog, tri tehničara i čistačica) što je premalo za rad u dvije smjene i pružanje usluga za oko 15000 građana Župe. Poseban problem je i laboratorija donirana od strane Turske vladine organizacije TIKA, koja je u početku radila svakim danom, pa onda dva puta nedjeljno, pa zatim jednom nedjeljno, i već godinu dana uopšte ne radi. Slične probleme ima i policijska stanica u Sredskoj, od koje se očekuje da nam obezbjedi javnu bezbjednost, a ponekad se dešava da ih u smjeni nema više od dvoje. Zato apelujemo na nadležne institucije da uposle dodatno osoblje (prije svega iz redova bošnjačke zajednice) i u Familijarnom centru porodične medicine u Rečanu, kao i u policijskoj stanici u Sredskoj.