Sastanak bošnjačkih predstavnika u Rečanu

"Svi predstavnici političkih subjekata izražavaju spremnost na saradnju po svim pitanjima od nacionalnog interesa Bošnjaka. Postoji jedinstven stav i dobra volja da se nastavi saradnja oko izbora zajedničke platforme. Dogovoreno je i da se u roku od mjesec dana održi slijedeći sastanak na kojem će se usaglasiti stavovi oko zajedničke platforme", zajednička je izjava predstavnika svih bošnjačkih političkih subjekata na Kosovu na konsultativnom sastanku povodom izrade Platforme o zajedničkom djelovanju.

Na sastanku političkih predstavnika Bošnjaka Kosova održanom juče u Rečanu koji su inicirali Bošnjački savjet Kosova i Bošnjačka kulturna zajednica na Kosovu, izražena je spremnost na saradnju po svim pitanjima od nacionalnog interesa Bošnjaka. Sastanku su prisustvovali Rasim Demiri, predsjednik Demokratske stranka Bošnjaka, Emilija Redžepi, predsjednica Nova demokratska stranke, Sadik Idrizi, predsjednik Demokratske stranka vatan, Ramadan Dilji, predstavnik Stranka demokratske akcije Kosova, Afit Zulji predsjedavajući Ujedinjene stranke Bošnjaka i Hamza Balje, predsjednik Centra demokratske unije.
"Sam vaš odaziv današnjem sastanku je dokaz da ste vi odgovorni političari i meni lično budi nadu da inicirano zajedništvo od strane Bošnjačkog savjeta Kosova i Bošnjačke kulturna zajednica Kosova može i mora uspjeti", rekao je na otvaranju sastanka Isak Meta predsjednik BSK-a i dodao da nevladin sektora Bošnjaka Kosova osjeća odgovornost i potrebu da pokrene pitanje političkog zajedništva. 
"Mi na to imamo pravo jer u nevladinom sektoru zajedništvo Bošnjaka funkcioniše dobro i dokazano možemo zajedno. Politička razjedinjenost Bošnjaka se negativno reflektiuje kako u narodu tako i u nevladinom sektoru i to je razlog zbog čega smo vas danas pozvali i od vas izričito zahtjevamo jedinstvo po svim pitanjima od egzistenvijalnog značaja za Bošnjake i zahtjevamo vaš budući zajednički dogovor o izlasku na izborima", istakao je Meta.
Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednica na Kosovu Sahit Kandić je zatim učesnike sastanka upoznao sa radnom verzijom Memoranduma o zajedničkom djelovanju koji je pripremio inicijator sastanka.
Bajram Ljatifi, koji u svojstvu pravnika prisustvovao sastanku, je izneo nekoliko promjedbi na neke tačke iz radne verzije Memoranduma navodeći da su kontradiktorne Ustavu i Zakonu o izborima jer ograničavaju slobodu udruživanja, obrazlažući da se svim građanima Kosova garantuje pravo izlaska na svim izbornim listama. 
"Vi kao nevladin sektor bi trebali iz ugla struke da napravite Memorandum koji bi pozivao na poštovanje vrijednosti zajednice. Memorandum treba koncipirati tako da se poštuju i uvažavaju vrijednosti zajednice i takav Memorandum će, ako se iskreno bore za prava zajednice, potpisati svi politički subjekti", istakao je Ljatifi.
Predsjednici i predstavnici bošnjačkih političkih subjekata su zatim iznijeli svoje mišljenje o Memorandumu i svi su saglasni da se na njemu treba još raditi kako bi usaglasili stavovi oko zajedničke platforme. Oni su izrazili spremnost na saradnju po svim pitanjima od nacionalnog interesa Bošnjaka, što su potvrdili zajedničkom izjavom na kraju sastanka.
Dogovoreno je i da se u roku od mjesec dana održi slijedeći sastanak.  
Sastanku se nisu odazvali predstavnici Bošnjačke stranke demokratske akcije Kosova (BSDAK) i Nove bošnjačke stranke (NBS).
O utiscima sa sastanka predsjednika i predstavnika bošnjačkih političkih subjekata za naš portal govore predsjednik BKZ Kosova Sahit Kandić, predsjednik DSB-a Rasim Demiri i predsjednica NDS-a Emilija Redžepi.


Sahit Kandić, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Kosova:

"Ideja za jednu vrstu suradnje bošnjačkih političkih predstavnika postoji već dugi niz godina, od kako je formiran Bošnjački savjet Kosova, a nešto kasnije i  Bošnjačka kulturne zajednica Kosova. Mi smo sve te ideje koje smo imali od ranije, koje su nam sugerirane i ono što je traženo od civilnog sektora da sprovedu politički subjekti, sublimirali u jednom Memorandumu koji smo danas predložili ovdje gdje su prisutni bošnjacki politički predstavnici to razmotrili. Ovoga puta oni nisu bili spremni da svi zajedno potpišu da se slažu sa tačkama ponuđenog Memoranduma s obzirom na neke sugestije koje smo mi iznijeli u radnoj verziji tog dokumenta, a koji pomalo zadire i  u njihove statute. Dogovor je da oni u narednih mjesec dana organizuju još jedan ovakav sastanak gdje će, vjerujem, usaglasiti neke svoje stavove te naravno potpisati ponuđeni ali, treba reći, dopunjeni dokument. Zaključak ovog sastanka bi bio da se i ubuduće ovako okupljamo da bi se razmotrila zajednička platforma i da se zajednički radi na interesu koji su od nacionalnog značaja za bošnjacku zajednicu na Kosovu i da se pozovu i  ostali bošnjački politički predstavnici koji danas nisu bili prisutni ovdje. Inače, zadovoljni smo odazivom bošnjačkih političkih lidera ili njihovih zamjenika koji su se prilično dobro fokusirali na temu u proteklih dva sata iscrpnog rada i gdje su detaljno razmotrili tačku po tačku ponuđenog Memoranduma te samim tim smatram da će sve ovo uroditi plodom i da će sugestija na radnu verziju ovog dokumenta uticati i na javno mjenje gdje će i javnost dati svoj lični sud."

Rasim Demiri, predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka:

"Svakako da pozdravljam ovu inicijativu za jednim ovakvim okupljanjem gdje smo se mi koji nešto značimo u političkom životu kod Bošnjaka Kosova okupili da bi razmotrili vrlo značajan dokument koji su izradili aktivisti BSK-a i BKZ-a, kojima se zahvaljujem što su nas, kako rekoh, okupili da bi konačno nešto pozitivno uradili na tom planu, bez prepirke i  prepucavanja što je do sada bio slučaj. Među našim predstavnicima političkih partija tenzije su odavno pale i smatram da je ovaj današnji skup najbolje organiziran do sada i  da tim putem treba nastaviti. Skup će svakako dobiti na jačini ako svi mi imamo iskrenu namjeru kako bi na predstojecim lokalnim izborima izašli na nekoj zajedničkoj listi. Naša javnost dobro zna da smi mi iz koalicije Vakat oduvjek i  pokazivali tu našu zajedničku saradnju jer mi imamo svoje predstavnike u svakom regionu Kosova gdje u većinskom broju žive Bošnjaci, mislim na ovdašnji prizrenski region pa onda su tu i  region Dragaša ali i pećko-istočki region, za razliku od drugih bošnjačkih političkih partija. Pojedine tačke ponuđenog Memoranduma nam nisu bile jasne a neke se trebaju i  doraditi tako da je na BSK-u da u narednih mjesec dana organizuje sličan sastanak, gdje ćemo mi u međuvremenu unutar naših partija razmotriti ponuđeni dokument i sa našim pravnim ekspertima iznijeti to na sastanku, što neće biti u interesu samo DSB-a vec i  čitave bošnjačke zajednice. Ako se usaglasimo može se desiti da eventualno na predstojećim izborima izađemo i sa zajedničkom listom."

Emilja Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke:

"Sve pohvale za inicijativu ovog skupa svakako idu BSK-u i  njihovom aktivistima koji su nas uspjeli okupiti što ne znači da i  se i mi sami  ne bi  mogli okupiti na sličan način, za razliku od njih. I pored nekih nesuglasica i  nerazumjevanja političkog djelovanja zasebno svih naših političkih stranaka ipak smo došli do jednog jedinstvenog stava što je u globalnom interesu našeg bošnjačkog naroda i što je svima nama to zajednički interes. Činjenica da NDS jos jednom pruža ruku prijateljstva DSB-u što se tiče zajedničkog djelovanja na predstojećim lokalnim izborima."
Ovim sastankom je napravljen prvi korak ka izradi Platforme o zajedničkom djelovanju bošnjačkih političkih subjekata na Kosovu. Predstojeći lokalni izbori na Kosovu biće pravi test njihovih iskrenih namjera u poštivanju i uvažavanju vrijednosti zajednice.

Vinetu Ganić