Položaj bošnjačke žene u kosovskom društvu bila je tema skupa koji je juče pod nazivom "Štiklom kroz blato i kamenje" u organizaciji poslanice Dude Balje a pod pokroviteljstvom Konsultativnog vijeća za zajednice održan u Prizrenu.

Skup na kome je bilo prisutno stotinjak žena iz prizrenskog regiona je otvorila je poslanica Duda Balje upoznavajući prisutne sa ulogom Konsultativnog vijeća za zajednice koje djeluje pri uredu predsjednice Kosova Atifete Jahjage i koje donosi odluke nezavisno od predsjednika ili kabineta predsjednika i omogućavanja učešće pripadnika manjinskiih zajednica u ekonomskom, političkom i kulturnom životu.
Poslanica Duda Balje je istakla probleme sa kojima su se žene susretale posljednjih godina.
"Nagomilani problemi iz prethodnog perioda ekonomska nestabilnost prećena ratnim uslovima, agresivnim nacionalizmom, politički pritisci, socijanla nestabilno, nacionalna neriješenost, problemi u obrazovanju i zdravtsvu, strahovi, stavljeni su pred žene Kosova teške zadatke - kako opstati u ovakvim prilikama i kako doći do položaja i održati se u tome”, istakla je Duda Balje.
Ona kaže ono što je najteže za nas žene je praktično je to što mora,o da igramo dvije vrlo važne funkcije. 
"Prva je ona funkcija koja je biološka gdje smo majke, kćerke, snajke, sestre... S druge strane imamo onu društvenu ulogu - ulogu u smislu da se osjetimo sposobnim kako da pomognemo i doprinesemo društvo iz kojeg dolazimoi kojem pripadamo, prosto se dešava da ne nađete balans između te dvije stvari i vrlo često se neke od nas izgube na tom putu ali neke od nas i uspije i znaju kako je to teško i znaju da je to put sa mnogo prepreka...", rekla je, između ostalog, poslanica u Skupštini Kosova.
Nakon njenog izlaganja prisutne su pozdravnim govorom pozdravili i ostali članovi Konsultativnog vijeća za zajednice, ispred bošnjačke zajednice Mejdin Saliji i  Avnija Bahtijari službenik za komunikaciju. Oni su ukazali na značaj ovakvih okupljanja žena radi zajedničkog djelovanja te poboljšanja njihovog položaja u kosovskom društvu. 
Mejdin Saliji je, između ostalog, istakao da je predsjednica Jahjaga pozdravila ovaj skup poželjevši im puno uspjeha u radu. On je napomenuo da  žene mlađe od 35 godina mogu aplicirati na projektima u par međunarodnih organizacija jer su ta finansijska sredstva u sklopu stvaranja mini-biznisa namijenjena samo njima.
U vrlo zanimljivoj diskusiji koja se potom odvijala razgovaralo se o ženskim pravima i poboljšanju života i rada bošnjačkih žena na Kosovu. Iscpnu diskusiju su imale i bivša poslanica u dva mandata u Parlamentu Kosova Špresa Murati, kao i nastavnica matematike Rajma Sagdati, profesorica  Ajka Aljilji, gošća iz BiH profesorica Azra Verlašević, kao i predsjednica Foruma Žena DSB-a Memnuna Ajdini. Sve su one, na neki način, ali i iz svojih iskustava napomenuli kako ženi treba  dati priznanje za hrabrost, borbu i doprinos cjelokupnom čovečanstvu te je sagledati u svim njenim ljepotama kao i njenoj veličini, nježnosti i njenoj snazi u smislu da je žena, prije svega, stub porodice pa  tek onda sve ono zašta se izbori tokom svog života. 
Nakon iscrpne diskusije  za sve prisutne je priređena svečana večera gdje je priča o ovim i sličnim temama nastavljena. 
Svoje utiske sa ovog skupa za naš portal iznosi jedna od najaktivnijih žena u bošnjačkom političkom životu u regionu Prizrena, predsjednica Foruma žena DSB-a Memnuna Ajdini.
“Moje viđenje, a smatram da tako misle i mnoge naše žene, je da položaj Bošnjakinja na Kosovu nije na nekom zavidnom nivou jer još uvijek mi, da se tako izrazim, lutamo tražeći neke evropske standarde koji se tiču ovdašnjih žena te se nadam, da smo uz pomoć ovakvih diskusija i naših druženja mnogo bliže tome, makar u prizrenskom regionu gdje se pokazuje velika emancipacija i velika želja za učešćem naših žena u što većem broju u političkom i javnom životu. Ono što je ovdje problematično je to što ovdje još uvijek vladaju neki stereotipi, kako na čitavom Balkanu tako i ovdje na Kosovu. Žene se nalaze u podređenem položaju i one mogu obavljati recimo neke značajne funkcije u samom društvu. Upravo nam je potreban ovakav vid druženja gdje se potencira emancipacija žena te se nadam da će ova debata imati veliki odjek u podizanju svijesti kod naših žena kako u društvenom životu tako i u svojoj bazi tj. u svojoj porodici. Nadam se da ćemo sa nekim zaključcima iznijetim sa ove debate naše žene promijeniti neki svoj stav na duži period, te sa nekom boljom strategijom poboljšati naš standard koji još nije u rangu, recimo, evropskih žena“, istakla je Memnuna Ajdini.
Svoje mišljenje o samom toku debate iznijela je domaćin skupa, poslanica u Parlamentu Kosova ispred DSB-a Duda Balje.
"Smatram da je ovo bilo jedno od najljepših poslijepodneva u mom životu i srdačno se zahvaljujem našim dragim Bošnjakinjama koje su se odazvale na moj poziv i koje su odvojile svoje dragoceno vrijeme da bi prisustvovale jednom ovako, rekla bih, zanimljivom skupu. Bukvalno se i nisam trudila da im kažem nešto što i nisu znale jer svaka od njih ima svoje mišljenje i svoju percepciju  svoga života i svega onoga što ih čini sretnim ili nesretnim. Pokušala sam da, iz svog ugla, dam svoje mišljenje o ženama iz bošnjačke nacionalne zajednice u kosovskom društvu i mislim da sam uspjela u tome. Primjetila sam osmjeh i zadovoljstvo mnogih naših žena na njihovim licima te smatram da je  svima nama potrebno mnogo više ovakvih druženja, više priča i savjeta koje bi davale jedna drugoj te smatram da je ovo bila idealna prilika za tako nešto. Pošto je kod nas postala rutina da se naše žene okupljaju samo za svoj Praznik žena - 8. mart, smatram da bi se pored tog praznika  naše žene mogle više puta godišnje okupljati jer postoji jako puno toga o čemu bi se moglo pričati a i ova današnja diskusija je to pokazala. Tribine ovakvog tipa u sebi sadrže neku vrstu pouke i sa nečim što će svaka od ovdašnjih prisutnih žena, vjerujem, pozitivno poneti sa sobom", rekla je Duda Balje.
Vjerujemo da će ovakvim aktivnosti položaj žena u kosovskom društvu biti korak bliže evropskim standardima.
Vinetu Ganić