Skup "Štiklom kroz blato i kamenje"

Druženje bošnjačkih žena na skupu "Štiklom kroz blato i kamenje" koje organizira poslanica ispred Demokratske stranke Bošnjaka Duda Balje, održaće se u petak u hotelu "Centrum" u Prizrenu.

Tim povodom razgovaramo sa poslanicom Dudom Balje koja je ujedno i članica Konsultativnog vijeća za zajednice pri uredu predsjednice Atifete Jahjaga koji su finansijski podržali ovaj skup.
Duda Balje, poslanica u Skupštini Kosova
"U konsultaciji sa službenicima iz kabineta predsjednice proistekla je ideja da okupimo naše žene Bošnjakinje iz opština Prizren i Dragaš da bi se uz jedno prijatno druženje uz večeru razmjenili razmišljanja o trenutnom položaju bošnjačke žene u svojoj porodici a i kosovskom društvu. Naziv ovog skupa, na kojem će, po mojim pretpostavkama, prisustvovati preko stotinu žena, je vrlo interesantan – 'Štiklom kroz blato i kamenje', aludirajući na metaforički način položaj naše žene u društvu tj. problemi kroz koje žene prolaze u životu da bi bile uspješnije i u porodici i u svakodnevnim izazovima. Skup će se održati u hotelu 'Centrum u centru grada gdje se očekuju žene iz svih sfera društva počevši od domaćice i samohrane majke pa sve do naših studentkinja ili intelektualki. Recimo da ću se ja kao domaćin ovog druženja žena potruditi da teme za naš razgovor budu zanimljive, da ukažem na njihove probleme i kako ih možemo zajednički rješavati. Takođe će svaka od prisutnih žena na poklon dobiti po jednu vrstu priručnika u kome će moći pročitati o svakom zakonskom pravu koje žene mogu koristiti danas na Kosovu, zakone koje se tiču samih žena i njihovih osnovnih prava. Vjerujem da će i to biti jedna vrsta pomoći u razmujevanju, kako rekoh, njihovih osnovnih ženskih prava u smislu da se vi ne možete izboriti za svoja osnovna prava ako ne znate o kojima je pravima riječ", istakla je poslanica Duda Balje i dodaje da je skup zamišljen da poslije njenog uvodnog govora to bude neformalnom druženje i razgovor.
"Nalazim na takvom radnom mjestu gdje mogu najbolje da zapazim i stvorim sliku o položaju žena u kosovskim javnim institucijama. Činjenica je da se žena na balkanskim prostorima u društvu tretira kao nežniji pol i reklo bi se, nažalost, da bi svaki  od muškaraca volio vidjeti ženu vezanu za kuću, kao domaćicu ili majku te djece a nerijetko je u pitanju osoba koja čuva djecu ili roditelje svog supruga. Mišljenja sam da se svijest žena iz godine u godinu mijenja i sve više budi i smatram da smo mi tako projektovane ili rođene da možemo raditi i više poslova odjedanput i biti veoma uspješne u njima. Samim tim moram istaći da žena može biti potpuno srećna ukoliko se bavi poslom koji je ispunjava te smatram da je ovakva vrsta skupova  edukativnog karaktera itekako potrebna svim ženama koje žive na balkanskim prostorima", rekla je ovim povodom poslanica DSB-a u Skupštini Kosova Duda Balje.
U prilog njenim razmišljanjima govori govori i ispitivanje koje je u prvih tri mjeseca ove godine provedeno na uzorku od oko 3.000 muškaraca i oko 1500 žena u dobi od 18 pa do 68 godina u četiri države u regionu. Podaci su vrlo zabrinjavajući jer govore da su žene na Balkanu i dalje  u neku ruku u vrlo podređenom položaju.
Mnoge države su na Balkanu i dalje patrijarhalno društvo u kojem su žene diskriminisane u mnogim oblastima društva.
Čak 36 posto muškaraca iz pomenutih država u regionu smatra da je ženama mjesto kod kuće, odnosno da je njihova najvažnija uloga briga za kuću i porodicu. Istovremeno 20 posto muškaraca smatra da bi oni trebali imati zadnju riječ a oko 33 posto njih misli da je ravnopravnost otišla predaleko dok je više od 30 posto muškaraca na neki način zlostavljalo svoju životnu saputnicu. Do ovih podataka u svom istraživanju došao je Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).
No ipak se stvari kreću nabolje, po pisanju medija u regionu, jer je to isto istraživanje pokazalo da mlađi i obrazovani ljudi sve više zagovaraju ravnopravnost polova.