Ispitivanja u ataru Pouska i Jablanice

Zbog problema sa nedostatkom pijaće vode u Prizrenu Regionalna kompanija za vodosnabdjevanje "Hidroregjioni Jugor" je prošle nedjelje vršila ispitivanje na nekoliko tačaka u ataru sela Pouska i Jablanice.

Prva tačka probnog bušenja i crpljenja bila je na poznatom izletištu "Porodin" što je uznemirilo mještane Pouska i Jablanice. Strahujući da će se radovima narušiti izgled ovog mjesta gdje se tradicionalno okupljaju ne samo mještani ovih sela nego i cijele Župe, ubrzo su se okupili mještani koji su protestvovali protiv ovih nenajvljenih radova. Nakon insistiranja mještana da se obustave radovi, mašine ove kompanije se pomjeraju na mjestu zvanom "Mali porodin" gdje se vrši bušenje. Nakon dubine od 200 metara radnici obustavljaju radove.
U razgovoru sa predstavnikom kompanije "Hidroregjioni Jugor" dogovoreno je da se radovi obustave i da se predsjednici ovih sela sastanu sa nadležnima iz opštine kako bi se pronašlo rješenje ovog problema.
Nakon postignutog dogovora predsjednika sela, opštinskih dužnosnika i predstavnika Kompanije "Hidroregjioni Jugor" određeno je šest drugih tačaka u ataru ovih sela gdje će se vršiti bušenja.
Prema našim saznanjima, nakon bušenja na ovim tačkama rezultati ispitivanja izvora vode (8 lit/sec) nisu ispunila očekivanja inžinjera ove kompanije pa će izvore vode tražiti u nekom drugom ataru.
Projekat poboljšanja vodosnabdjevanja Prizrena finansijski je podržala njemačka vlada.