Rješenje višedecenijskog problema

Ministarstvo za ambijent i prostorno planiranje podržalo zahtjev koalicije Vakat i mještana Gornjeg Ljubinja od 270 hiljada eura, gdje će se u toku rebalansa budžeta zatražiti ovaj dio sredstava za izgradnju novog vodovoda u Gornjem Ljubinju

Danas je delegacija Mjesne zajednice Gornjeg Ljubinja u sastavu Bajruša Sezairijia i Sejfije Bajramija, predvođena predsjednikom Demokratske stranke Bošnjaka (DSB), zamjenikom predsjednika Skupštine Kosova, Rasimom Demirijem,  zastupnicom  Dudom Balje, zamjenikom ministra za dijasporu Ćerimom Bajramijem i Husnijom Beškovićem, zamjenikom ministra za zajednice i povratak, posjetila Ministarsto za ambijent i prostorno planiranje gdje je razgovarala o rješavanju problema pijaće vode u ovom najmlogoljudnijem naselju u Župi, nastanjeno Bošnjacima.
U razgovoru sa permanentnim sekretarom ovoga ministarstva, Arbenom Qitakuem, istaknuta je posvećenost rješavanju pitanja nestašice pitke vode u Gornjem Ljubinju koje treba da se implementira u dvije faze. 
"Zahtjev koji smo sa delegacijom Gornjeg Ljubinja, za projekat novog vodovoda, predali  u Ministarstvu za ambijent i prostorno planiranje, danas je primljen i ono je željno da ga podrži. U toku rebalansa budžeta će se na osnovu zahtjeva koalicije Vakat i mještana Gornjeg Ljubinja zatražiti dio sredstava za izgradnju novog vodovoda u Gornjem Ljubinju", kazao je Rasim Demiri, zamjenik predsjednika Skupštine Kosova.
Prema njegovim riječima za izgradnju prve faze vodovoda odvojit će se 100 hiljada eura, dok će se za drugu fazu odvojiti još 170 hiljada.
Zastupnica u Kosovskom Parlamenu, Duda Balje, smatra da će se izgradnjom novog vodovoda u Gornjem Ljubinju riješti problem nedostatka pitke vode u narednih dvadesetak godina i dodala da prva faza može već početi sa radom.
"Ja ću u Komisiji za bužet nakon dostave zahtjeva Ministarstva za ambijent i prostorno planiranje potruditi se da se napravi transfer sredstava u dvije faze u periodu pred nama",kazalaje poslanica Balje.