Do sada ukradeno 60 krava i 30 konja

Po ko zna koji put od završetka rata na Kosovu, selo Zlipotok, koje se nalazi petnaestak kilometara od opštine Dragaš, našlo se na meti pljačkaša.

U nedjelju 31. marta 2013. godine, Samidinu Ismailiju iz Zlipotoka, ukradene dvije krave iz štale koja se nalazi pribijena uz kuću. 
"Ovo je ujedno napad i na moju porodicu. Šta bi se dogodilo da je neko u tom trenutku izašao iz kuće. Kao što i sami znate, pljačkaši su uvijek naoružani i vrlo je opasno sresti se sa njima nepripremljen", kaže vidno uznemiren Ismaili.
Prema statistikama Kancelarije za zajednice i povratak opštine Dragaš, Zlipotok je selo u kojem je procentualno izvršen najveći broj krađa. 
"Zaista neko želi da uništi  stočni fond u našem selu", kazali su mještani ovog sela okupljeni u seoskom bifeu. 
"Do sada nam je ukradeno oko šezdeset krava i više od trideset konja, i niko još nije uhapšen i procesuiran. Jednom našem mještaninu ukradene su tri krave, i on je uz pomoć policije u Kuksu uspio da ih pronađe u jednom selu u Albaniji, nažalost, vraćena mu je samo jedna krava".
"Prije neki dan imali smo sastanak lokalnog Odbora za bezbjednost.Međutim, Odbor nema snage da nešto ozbiljnije uradi po pitanju sigurnosti i sve se završava na konstatacijama. Tražili smo da prisustvujemo sastanku Opštinskog odbora za sigurnost i da ih detaljnije upoznamo sa našim problemima, kao i da svojim prijedlozima doprinesemo kako bi se spriječile pljačke u selu, međutim predsjednik opštine, koji je ujedno i predsjedavajući Opštinskog odbora za sigurnost, dozvolio je prisustvo samo predsjedavajućem lokalnog Odbora", kaže mještanin ovog sela, Adnan Redžeplar, koji je ujedno i član ovog Odbora. 
"Nažalost, predsjednik opštine za sada nema sluha za naše probleme, i nijednom nije posjetio naše selo u kojem se stalno događaju krađe i incidenti", kazali su mještani Zlipotoka. Oni su zatražili da ih hitno posjeti neko od opštinskih zvaničnika i da se jednom zauvijek stane na put ovom zulumu.
"Moramo preduzeti preventivne mjere. Neophodno je da nam opština pomogne da se instalira rasvjeta kroz selo i tako smanji mogućnost haramijama da kradu po našim kućama. Više puta smo tražili stalno prisustvo policije, međutim, izgleda da nekome nije u interesu da budemo bezbjedni. Malo je čudno što naše selo nije pored granice, a više je na meti haramija od ostalih sela. Ozbiljnije se treba pozabaviti ovim fenomenom. Zaista krajne je vrijeme da se obezbijedi neki fond koji bi bio namijenjen isključivo za nadoknadu štete, jer je  država obavezna da pokrije štetu svojim građanima ukoliko nije u mogućnosti da ih osigura, kako njih tako i njihovu imovinu", zaključuje Adnan Redžeplar.