Promocija BNF-a u Prizrenu

Podrške nacionalnim programima i projektima od interesa Bošnjaka glavni je zadatak Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF) a njene ciljeve su na jučerašnjoj promociji skupštinskoj sali u Prizrenu predstavili predsjednik Upravnog odbora Hako Duljević i generalni sekretar Teufik Hadžiahmetović.

Na promociji Bošnjačke nacionalne fondacije u Prizrenu koju je organizovalo Udruženja imama Župe, Podgora i Prizrena - “Ihlas”, a predsjedavao je Sahit Kandić, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Kosova (BKZK),  razgovaralo se o prioritetima ove Fondacije te o značaju njenog osnivanja za dobrobit i budućnost ne samo Bošnjaka na Balkanu, već i širom svijeta.
U uvodnom dijelu je ispred domaćina promocije Anel ef. Abdi, između ostalog, rekao “da se osnivanjem bošnjačkih institucija, koje rade na planu podizanja svijesti kod svih Bošnjaka, naš narod se polako osvješćuje, a utemeljenje Bošnjačke nacionalne fondacije je još jedan korak napred i u poboljšanju života i rada Bošnjaka Kosova“. 
Predsjednik Upravnog odbora fondacije Hako Duljević je govoreći o značaju osnivanja bošnjačkih asocijacija, istakao podršku nacionalnim programima i projektima, koji su u interesu Bošnjaka, kao osnovni zadatak fondacije.
"U kontekstu osnivanja ključnih nacionalnih institucija i osvješćivanja bošnjačke nacije, između mnogih novoosnovanih bošnjačkih institucija poput, recimo BANU, osnovana je i BNF sa jasnim ciljevima i misijom da se osigura kontinuitet u finansiranju ključnih projekata koji će biti od životne važnosti za bošnjačku naciju. BNF će finansirati one nacionalne institucije koji za sada nemaju podršku bilo kojeg budžeta ili bilo koje države, i pored toga što Bošnjaci u tim državama žive i pune budžete tih država. U tom smislu smo počeli sa idejom promoviranja BNF-a te smo poslali zahtjev svim organizacijama u svijetu da pristupe i osmisle program rada ove institucije radi njene promocije širom svijeta. Dobili smo poziv od BKZ-a radi promovisanja naših ideja Bošnjacima Kosova gdje smo zaista naišli na odličan prijem“, rekao je za naš portal Hako Duljević.
Nakon brojnih pitanja i diskusija prešlo se na izabor tri člana koji će zastupati prizrenski region i koji će po automatizmu biti u Savjetu Bošnjačke nacionalne fondacije, koji će praktično upravljati fondacijom. Većinom glasova prisutnih izbrani su Anel ef. Abdi, Asmed  Sezairi i Erdon Renda, dok je dr. Mehmed Meta odustao od kandidature.
Ranije tokom jučerašnjeg dana u prvoj promociji u Peći održan je takođe  skup gdje je osnovan klub BNF-a i gdje su izabrani Arif Adrović, Zaim Elezi i Edin Hajdarpašić, koji će upravljati Bošnjačkom nacionalnom fondacijom za region Peći, Istoka i Vitomirice.
Prema riječima Duljevića planira se osnivanje oko 30 klubova sa po tri člana gdje bi u drugoj polovini tekuće godine oni automatski činili Savjet BNF-a. Savjet bi zapravao bio mozak fFondacije, u smislu odabira projekata, ideja, iskustava, kontakata te raznih lobiranja u raznim pravcima.
Bošnjačka nacionalna fondacija svojim aktivnostima teži stvaranju društva u kome će svi Bošnjaci BiH, Sandžaka, Srbije,Crne Gore, Kosova, Makedonije i ostale dijaspore biti u mogućnosti da ostvare svoje potencijale i postanu produktivni članovi društva i kojem žive.