KINA

Kineske vlasti kaznile su 27 osoba zbog objavljivanja udžbenika matematike koji je postao viralan zbog svojih “tragično ružnih” ilustracija, prenosi Guardian.

Višemjesečna istraga radne skupine ministarstva obrazovanja pokazala je da knjige “nisu lijepe”, a neke su ilustracije bile “prilično ružne” i nisu “na pravi način odražavale vedru sliku kineske djece”.

Udžbenike iz matematike objavio je People's Education Press prije gotovo 10 godina, a navodno su se koristile u osnovnim školama širom zemlje. Ali u maju su postale viralne, nakon što je učiteljica objavila fotografije ilustracija, uključujući ljude s izobličenim licima i izbočenim hlačama, slike dječaka koji grabe djevojčice za suknje i najmanje jedno dijete s očitom tetovažom na nozi.

Korisnici društvenih mreža bili su uvelike zabavljeni ilustracijama, ali mnogi su ih također kritizirali kao one koje Kini donose loš ugled i “kulturno uništenje”, nagađajući da su namjerno djelo zapadnih infiltratora u obrazovnom sektoru. Povezani hashtagovi pregledani su milijarde puta, što je posramilo Komunističku partiju i obrazovne vlasti koje su najavile reviziju svih udžbenika “kako bi se osiguralo da se udžbenici pridržavaju ispravnog političkog smjera i vrijednosne orijentacije”.

U podužem saopćenju objavljenom u ponedjeljak, obrazovne vlasti rekle su da je za 27 osoba utvrđeno da su “zanemarili svoje dužnosti i odgovornosti” i da su kažnjeni, uključujući predsjednika izdavačke kuće, kojem su izrečene formalne mjere, što može utjecati na položaj člana stranke i buduće zaposlenje. Glavni urednik i voditelj redakcije Matematičkog odjela također su okrivljeni i razriješeni dužnosti.

U saopćenju se navodi da je s ilustratorima i dizajnerima “postupano u skladu s urađenim”, ali se ne navode detalji. Oni i njihovi studiji više neće biti angažirani na radu na dizajnu udžbenika ili srodnim poslovima, rečeno je.

Vrlo kritična izjava našla je niz problema s knjigama, uključujući kritiziranje veličine, količine i kvalitete ilustracija, od kojih su neke imale “naučne i normativne probleme”.

Rezultate istrage pogledalo je i o njima raspravljalo stotine miliona ljudi na Weibu, a neki su se zapitali jesu li kazne otišle previše daleko.

Autor: federalna.ba