Pomaci (Našinci) u posjeti dogradonačelnici Opštine Prizren - Memnuni Ajdini

Jučer je zamjenica predsjednika Opštine Prizren za zajednice, Memnuna Ajdini, primila malu delegaciju bugarske nacionalne manjine pripadnike – Pomaka, Sevima Imamova i Gulizaru Raimovu, gdje je u ljubaznom susretu iskazala posebno zadovljstvo ovom prvom posjetom jednom visokom zvaničniku Opštine Prizren od strane predstavnika naroda razasutog diljem Bugarske

U prijatnom susretu, i gosti i domaćin opštine, izrazili su želju da se ova dva naroda; Bošnjaci Kosova i Pomaci iz Bugarske, povežu na etno-kultrnom planu.
“Pravo je zadovoljstvo dočekati ljude sa kojima imamo, očigledno, zajedničko porijeklo, gdje nam je i geneza zajednička. Moj utisak je definitivno da imamo istu genezu i da smo isti narod koji je igrom slučaja istorije podjeljen u više država, ali je vrijeme komunikacije učinilo da se sve više upoznajemo. S toga mi je  želja da se još bolje upoznamo sa narodom koji sebe naziva Našincima, baš kao što se i mi u Župi, Gori i Podgori međusobno tako nazivamo. Vjerujem da ovo neće biti naš posljednji susret i da ćemo uspostaviti normalne veze između naša dva naroda”, kazala je dogradonačelnica za zajednice Opštine Prizren, Memnuna Ajdini.
Inače, Pomaci su narod koji sebe smatra Našincima, i kao etnička autotohna zajednica pretežno žive u svojoj pradomovini Bugarskoj i u sjeveroistočnoj Grčkoj. Razasuti su diljem Bugarske i većinom su islamske vjeroispovjesti. U Bugarskoj živi oko 300.000, dok u Turskoj (Istočna Trakija) živi oko 350.000 gdje ih nazivaju Pomaklar, a njihov jezik Pomakça. Nažalost, po principu ”velika riba guta malu robu”, pod velikim pritiskom genocidnog karaktera, veliki broj Pomaka se izjašnjavaju kao Bugari, Turci, Grci ili Bugari Muhamedani. 
“Danas, nakon svih dešavanja nad nama, prekopotrebno je da i mi, kao naša braća – Našinci sa Kosova, postavimo temelje osnivanja oficijalnih političkih i nevladinih organizacija, da bismo postali organiziraniji i jači, i na političkom i na nacionalnom planu. Braća Bošnjaci, Našinci sa Kosova iz Župe, Gore i Podgora mogu nam poslužiti kao primjer u svakom pogledu. Jer, imaju svoje zastupnike i na loklanom i na centralnom nivou vlasti, za šta smo mi u Bugarskoj uskraćeni”, kazao je Sevim Imamov, veliki Našinec iz Bugarske, koji bilježi i prati kulturna u etnološka dešavanja u pomaškoj zajednici i koji ističe da u Turskoj živi od 4 do 7 miliona Pomaka, većinom protjeranih sa svojih ognjišta nakon mnogobrojnih genocidnih čistki pokršćavana.
A da su Našinci svugdje jednaki po svojim karakteristikama ističe i Gulizar Raimova;
“Boraveći kao gosti 'Naučno etnološkog instituta Župe, Gore i Podgora', te i tokom obilaska našinska sela u ovim bošnjačkim regijama, zapazili smo da smo sličan narod, sa istom dušom i običajima kakve druge zajednice na Balkanu nemaju”, istakla je svoje zapažanje Raimova.