Etnološko klultumo-umjetničko društvo "Mladi talenti" i tursko klultumo-umjetničko društvo "Filizler" iz Prizrena uspješno su predstavljali Kosovo na Internacionalnom festivalu izvornog stvaralaštva koji je održan u četvrtak 4. jula u Petnjici, Crna Gora.

Na festivalu koji je organiziralo Udruženje folklornih ansambala Crne Gore (UFACG), a pokrovitelj bila Opština Petnjica, prikazan je bogat kulturno-umjetnički program društava iz skoro svih zemalja regiona.
Kosovo je uspješno predstavio Hašim Pandži koji je, uz pratnju Šefkije Fazli na sazu (članovi EKUD "Mladi talenti"), otpjevao nekoliko izvornih pjesama, a najviše aplauza je pobrao za pjesmu "Čakar bre dejče".  
U folklornom dijelu na festivalu u Petnjici se po prvi put predstavilo i tursko klultumo-umjetničko društvo "Filizler" iz Prizrena koji su svojim igrama i pjesmama zadivili publiku u sali Ju centar za kulturu u Petnjici. 
Izložba tradicoionalne nošnja Bošnjaka Kosova bila je postavjena u holu Kulturnog centra u Patnjici. 
Predsjednik EKUD "Mladi talenti" Sadrija Bajra, uz tradicionalno gostoprimstvo domaćina, ističe da su i na ovogodišnjem festivalu kulturno-umjetnička društva sa Kosovo imala zapažen nastup.
"Mislim da smo se uspješno predstavili na festivalu gdje smo redovni gosti svake godine. U prilog tome govori i poziv za učešće na manifestaciji Dani borovnice koja se ovog mjeseca održava u Plavu, kao i poziv za nastup 5. i 6. jula u Gusinju, te na festivalu od 6.-8. septembra u Baru", rekao je ovom prilikom Sadrija Bajra.