Centralna svečanost povodom završetka školske godine nastave 'Bosanskih dopunskih škola', čiji je moto bio: 'Jedna si jedina - Bosna i Hercegovina', održana je u Stuttgartu u Njemačkoj.

Inače, po izjavi organizatora, u cijeloj Njemačkoj ima ukupno 50 dopunskih škola.
Te škole maternjeg jezika i kulture pohađaju uglavnom djeca Bošnjaka u dijaspori, ali i poneka djeca iz drugih naroda i građana iz BiH.
Učešće na svečanosti su uzeli učenici iz mnogih gradova u Njemačkoj sa svojim nastavnim osobljem i roditeljima.
Bilo je i dodjela zahvalnica, kao i nagrada za učešća na konkursu na zadatu literalnu temu i za likovne radove.
Dječiji pisci su imali prilike da pročitaji svoje pjesme, a bilo je i jako dobrih scenskih nastupa i recitala, pogotovu od već afirmisane mlade glumice Mile Halavać. KUD mladih talenata je izvelo nekoliko tradicionalnih igara.
Skupu su se obratili u ime organizatora neumorni direktor Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine Haris Halilović, čelnik Mešihata IZ u Njemačkoj, generalni konzul BiH u Štutgartu...
Svečanosti je prisustvovao i zamjenik ministra za dijasporu Ćerim Bajrami koji je u pozdravnoj riječi istakao da je Dopunska škola na bosanskom jeziku stub očuvanja identiteta Bošnjaka, kao i drugih naroda i nacija u dijaspori.
"Pozvao sam i rukovodstvo ovih škola i sve institucije koje njih pomažu da posvete više pažnje i djeci bošnjačke dijaspore mimo države BiH - iz Kosova, Sandžaka, Crne Gore, Makedonije i Albanije. Naravno da je tu potrebna i naša institucionalna podrška, uz animiranje i mnogo veću zainteresiranost bošnjačkih roditelja u dijaspori porijeklom iz spomenutih zemalja regije", rekao je ovom prilikom Bajrami.