Kazne su paprene

Širom svijeta postoje čudni i glupi saobraćajni propisi, tj, zakoni kojih se vozači obavezno moraju pridržavati.

Iako su mnogi od njih apsurdni, ne postoji način da ih zaobiđete, a ako se slučajno oglušite, čekaju vas vidoke novčane kazne.

Sjedinjene Američke Države su apsolutni šampioni u tim čudnim i glupim saobraćajnim propisima, ali tu su i druge zemlje.

Ovo su samo neki od čudnih saobraćajnih zakona kojih se morate pridržavati ili vam u suprotnom slijede novčane sankcije:

1. Na Aljasci je zabranjeno voziti psa zavezanog na krovu automobila.

2. U kanadskom gradu Montrealu postoji čudan saobraćajni propis u kojem se navodi da ne smijete da blokirate automobilski prilaz. Sve bi bilo u redu osim činjenice da ćete biti kažnjeni i ako blokirate ulaz u svoje dvorište.

3. U Californiji je zabranjeno spavati na kolovozu, a nije dozvoljeno ni pucanje u životinje iz automobila. Izuzetak su kitovi!

4. U američkog Pensilvaniji kroz poljoprivredna područja tokom mraka vozač mora da zaustavi vozilo, ispali signalnu raketu i čeka 10 minuta da se stoka skloni sa puta, a čitav postupak se mora ponavljati svakih 1,6 kilometara.

5. U Alabami je zabranjeno voziti zavezanih očiju, ali je dozvoljeno da vozite u suprotnom smjeru jednosmjernom ulicom ukoliko imate prikačen fenjer.

6. U New Jerseryu ne smijete da se namrštite saobraćajnom policajcu?!

7. U Danskoj vozači prije nego što uključe motor automobila, moraju obavezno da pogledaju ispod automobila. Razlog je moglo bi desiti da se ispod automobila nalazi dijete koje se igra žmire.

8. U Luksemburgu svi automobili moraju da imaju brisače. Čak i ona terenska vozila koja nemaju vjetrobransko staklo, poput bagija.

9. U gradu Sarasota na Floridi (SAD) kazna za udaranje pješaka kolima iznosi 78 dolara?!

10. U Coloradu (SAD) i dalje postoji zakon prema kojem je zabranjeno voziti crni automobil nedjeljom.

11. U Francuskoj vozači u automobilu moraju da imaju alkotester, jednokratni i višekratni, a izuzetak su vozila koja imaju ugrađenu blokadu za vozače u alkoholiziranom stanju.

12. U Njemačkoj ako ostanete bez goriva u rezervoaru, slijedi "sočna" kazna. Isto tako zabranjeno je voditi životinje na povocu dok sjedite u automobilu, a osim za pse pravilo važi i za konje, krave i druge životinje.

13. U Švicarskoj nedjeljom ne smijete da perete automobil?! Zvuči vam čudno?? Pa Švicarcima je veoma važan nedjeljni mir, pa su tim danom zabranjene mnoge bučne aktivnosti kao što je pranje automobila.

14. Na Kipru zabranjeno je jesti i piti dok se vozi. Ne smije ni voda da se pije. Kako biste se osvježili, morate stati sa strane i ugasiti motor.

15. U Singapuru postoji isto tako jedan bizaran zakon prema kojem se vozilom ne smije prići na manje od 50 metara od pješaka koji pokušava da prijeđe ulicu na pješačkom. Apsolutno neizvodljivo, ali je zakon i dalje u upotrebi.

16. U Japanu ako poprskate pješaka na trotoaru dok jurite pored njega u svom automobilu, bit ćete kažnjeni sa oko 50 eura. U Australiji je strogo zabranjeno ostavljati ključeve u vozilu.

17. U Južnoj Africi domaće životinje imaju pravo prvenstva na javnim putevima. Vozač mora da ustupi pravo prvenstva svakoj osobi koja vodi domaću životinju, a koja to zatraži podizanjem ruke. Kazna ako ne uradite, po propisu je 500 američkih dolara.

18. U New Orleansu i u Memphisu postoji saobraćajni propis koji kaže da ako žena upravlja automobilom, ispred nje mora da ide muškarac s istaknutom crvenom zastavom u znak upozorenja?!