Neobičan performans

Iz deset kokošjih jaja koja je francuski umjetnik Abraham Poincheval, u sklopu jednog od svojih performansa, tri sedmice zagrijavao tjelesnom temperaturom zatvoren u staklenom terariju pariškog muzeja Palais de Tokyo, izlegli su se pilići.

Kad je krajem marta odlučio postati kokoš, umotati se u deku i “sjediti” na jajima, očekivao je da će se pilići izleći za 21 do 26 dana. Nije puno pogriješio u procjeni, jer je prvo pile ugledalo svjetlost dana u utorak, a ostalih devet u četvrtak, izvijestio je glasnogovornik pariškog muzeja, dodavši da je ‘pilad’ na putu prema obližnjoj farmi.

Poincheval je otprije poznat po neobičnim performansima, poput trodnevnog boravka u stijeni ili dvotjednog boravka u prepariranom medvjedu te plovidbi Rajnom u gigantskoj boci.

Naučnici su procijenili da Poinchevalov zadnji pothvat neće uspjeti, odnosno da će završiti pogubno po embrije jer ljudi imaju nižu tjelesnu temperaturu od kokoši, no on ih je u tome demantirao.

Četrdesetčetverogodišnji umjetnik je prije početka performansa “Jaje” objasnio da prizor muškarca koji sjedi na jajima “u prvi plan stavlja pitanje metamorfoze i spolova”, prenosi Hina.