ISIL poražen

Nakon što je poražena grupa Islamska država Irak i Levant, vojnici, oprema i oružje napuštaju Siriju letovima koji su počeli prošle sedmice.

Američki vojnici započeli su povlačenje iz Sirije, nakon što je poražena skupina Islamska država Irak i Levant.
Američki vojnici, oprema i oružje napuštaju Siriju letovima koji su započeli prije tjedan dana, prenosi Tanjug agenciju AP.
Dva iračka dužnosnika priopćila su za AP da je koalicija predvođena SAD-om postigla sporazum da smanji broj osoblja na terenu, po prvi put otkad je prije tri godine započela borba protiv ISIL-a.
Reporter agencije potvrdio je tvrdnje izvora, ali za sada nisu poznati razmjeri povlačenja.
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prije dva mjeseca da je postignuta potpuna pobjeda nad ISIL-om na obje strane rijeke Eufrata u Siriji.

ISIL poražen u Raqqi i Mosulu

Kazao je tada da je vojna operacija u tom području završena te da se fokus sada može premjestiti na politički proces, koji će konačno uključiti predsjedničke i parlamentarne izbore.
Početkom prosinca prošle godine međunarodna koalicija pod vodstvom SAD-a protiv ISIL-a procijenila je da je u Iraku i Siriji ostalo manje do 3.000 pripadnika ove skupine.
Tijekom 2017. godine provedeno je više ofenziva u Siriji i Iraku, a skupina ISIL izgubila je gradove kao što su Mosul, Raqqa i druga područja koja su bila njena utočišta.