Policija upotrijebila gumene metke u Barceloni

Biračka mjesta širom Katalonije su otvorena za glasanje o nezavisnosti tog španskog regiona. Policija na sve načine pokušava da spriječi održavanje referenduma.

Na nekim biračkim mjestima, kako se navodi, policija pokušava da spriječi ljude da glasaju, a zabilježeni su incidenti.

Španska policija zaplenila je kutije i glasačke listiće na biračkim mestima, javlja AFP.

Ispred nekoliko biračkih mjesta izbili su sukobi pošto policija pokušava da rastjera ljude koji su došli da glasaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije saopštilo je da su nacionalna policija i civilna garda počele da plene glasačke kutije i listiće na biralištima u Kataloniji, prenosi Reuters.

Španska policija za razbijanje demonstracija počela je raspoređivanje policijaca u jednom dijelu Barselone uoči otvaranja birališta za referendum na kojem Katalonci žele da glasaju o nezavisnosti, a što Madrid smatra neustavnim.

Video snimak objavljen na sajtu El Paisa pokazuje da specijalci sa šlemovima na glavi stoje naspram jedne grupe gnevnih birača nedaleko od glasačkog mjesta u jednoj školi u Barseloni.

Na snimsku se vidi kako su birači podigli ruke uzvikujući “Napolje”.

Pojedini mediji prenose da su na ulici izbini neredi, odnosno sukobi između policije i aktivista koji se zalažu za nezavisnost Katalonije.

Kako se može ustanoviti na osnovu nekih fotografja i snimaka objavljenih na društvenim mrežama, u neredima ima povređenih.

Najavljeni referendum, koji je gurnuo Španiju u najgoru ustavnu krizu u posljednjih nekoliko decenija i izazvao strahove od uličnog nasilja, predstavlja test snage volje između Madrida i Barselone.

Španska policija poslala je pojačanje, a u Barseloni još prije svitanja put Katalonije krenulo je stotinak policijskih vozila, prenosi Reuters.

Izborna komisija za nadgledanje glasanja je rasformirana, a hiljade policajaca je raspoređeno kako bi blokirali ulaz na birališta.